Hamburgers
voor 2 personen, 40 min, kookpan, kleine koekenpan en 2 x grote koekenpan en/of grillpan
Het is best handig om de hamburgers voor twee keer te gaan maken, dus voor 4 stuks een 500 gr verpakking rundergehakt. Je kunt dan 2 hamburgers invriezen voor een andere keer.
Als je zelf de broodjes maakt, maak er dan natuurlijk ook meer en vries ze in.
Ingrediënten
- 2 burgers:
- 250 gr (mager) rundergehakt
- gehaktballenkruiden of hamburgerkruiden
- of kruid ze met een beetje peper en zout en eventueel 1 tl worcestersaus, goed gehakt van een boerderijwinkel heeft niet veel nodig
- 2 broodjes:
- koop ze of maak zelf je hamburgerbroodjes van te voren
- hamburgersaus
- 1 zakje sla
- 1 plak kaas doormidden of wat geraspte kaas
- 1 ui (geel of rood) of 2 uien als dit lekker vindt
- beetje roomboter of olie om de ui in te bakken
- 1 el wijnazijn
- 1-2 tl (basterd)suiker
- 1 of 2 augurken
- 2 of 4 plakjes spek of parmaham of wat je lekker vindt
Bereiding
- Snij de ui en ringen of halve ringen, wat je wilt. Bak ze in een kleine koekenpan met een beetje roomboter of olie aan en laat ze dan op lager vuur rustig zacht en lichtbruin worden, totaal 20-30 minuten.
- Maak ondertussen de hamburgersaus in een kommetje alvast klaar en snij de augurk in plakjes.
- Bak de spek of ham in een koekenpan.
- Gebruik een kookpan om het gehakt te mengen met de kruiden.
- Maak burgers van het gehakt, gewoon met de hand of gebruik een hamburgervorm als je die hebt.
- Snij de hamburgerbroodjes doormidden.
- Blus na een klein half uurtje de uien af met een beetje wijnazijn en voeg 1-2 tl suiker toe. Roer door en laat het nog even verder karamelliseren.
- Haal het spek uit de pan en bak in dezelfde pan de broodjes aan de binnenzijde licht aan.
- Neem nu een andere koekenpan of grillpan en zet op hoog vuur. Bak de hamburgers aan beide zijden flink aan en zet het vuur wat lager. Doe dan de kaas alvast op de hamburger als je deze niet meer hoeft te draaien.
- Eventueel nog even een deksel op de pan om de burger te garen (5-10 min.) en de kaas te laten smelten.
- Haal de broodjes uit de pan en besmeer ze alle 4 met de hamburgersaus.
- Leg op de onderkanten van het hamburgerbroodje een blaadje sla.
- Haal vervolgens de hamburgers uit de pan en leg ze op het broodje met de sla.
- De gebakken uien bovenop de hamburgers.
- Dan de gebakken spek of ham erop.
- Dan de plakjes augurk en als laatste het bovenste deel van het broodje.
Extra Info / Tips
Lekker met sla want dat heb je toch over. Maak het in stap 2 hierboven.
De hamburgers kun je ook in de oven maken, op bakpapier op een ovenplaat, 25minuten onderin een voorverwarmde oven op 180 graden.
Als je meer hebt gemaakt kun je de ingevroren hamburgers een dag in de koelkast laten ontdooien en in een pan of in de magnetron opwarmen.