Over Kookbasis

We kennen het allemaal. Een pakje met een recept erop, met als inhoud wat kruiden en soms iets meer, met de instructie om nog diverse zaken toe te voegen. Deze pakjes, zakjes en potjes waar meestal erg veel zout in zit, bevatten vaak onnodige suikers en ingrediënten die je niet begrijpt. Bovendien zijn ze onevenredig duur.

Dat bracht mij aan het denken. Ik wilde graag eerlijke toevoegingen in mijn eten en weten wat erin zit. Dat kan alleen maar als je het zelf gaat maken. Dus ben ik gaan uitzoeken hoe ik met een minimaal aantal ingrediënten bijna alle kruidenmixen en sauzen kan maken. Daarnaast leek het mij leuk recepten te noteren die ik zelf maak als naslagwerk voor mijn kinderen die op kamers gingen. Wellicht ook interessant voor andere studenten of jongeren die zelf gaan koken.

Op advies van mijn dochter heb ik alle informatie samengebracht in een boekje “Kookbasis” met daarbij een houten boekenhouder, een mooi naslagwerk voor op het aanrecht. Het boekje is nauwelijks verkocht maar de website die ik ondertussen ook heb gemaakt wordt zeer regelmatig bekeken.

Met de informatie op deze website en je eigen basisvoorraad in je keuken heb helemaal geen pakjes, zakjes en potjes nodig. Je maakt ze gewoon zelf of je voegt de smaakmakers toe tijdens de bereiding van het recept. Het is gezonder, goedkoper en koken duurt echt niet langer.

Kookbasis gaat echt over de basis:

  • hoe maak je zelf kruidenmixen (bijv.: bami/nasi, kip, gehaktballen etc.)
  • hoe maak je zelf sauzen en marinades (bijv.: groentesauzen, curry, knoflooksaus, etc)
  • welke basisvoorraad heb je hiervoor nodig
  • tips over koken en info over de gezonde maaltijd
  • tips over omgaan met allergenen
  • simpele recepten voor alledag en gewone pot met een twist

Maak met 20 kruiden en specerijen en nog en paar smaakmakers maak je bijna alle kruidenmixen en sauzen en maak je alle recepten op deze website op smaak.
Kook ook zonder al die zakjes, pakjes en potjes. Doe hier je inspiratie op. Geen bewerkt voedsel maar eerlijk en natuurlijk eten.