Hachee
voor 4 personen, 240 min, braadpan
Stoof van rund.
Maak vooral een ruime hoeveelheid. Het is prima in te vriezen.
Kan ook zonder wortel/winterpeen.
Ingrediënten
- 500 gr runderlappen of ander stoofvlees van rund zoals riblappen
- 1 winterpeen of wortel in stukjes
- 2 uien of een paar sjalotjes
- 2-4 tenen knoflook fijngehakt
- met bier of wijn:
- 1 flesje grolsch, duvel of ander bier
- of
- 1 el wijnazijn en een flinke scheut (100ml) Grüner Veltliner of andere wijn
- 4 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
- 1 el grove mosterd
- 1 el ketjap
- 1 tl sambal
- 1 el suiker
- eventueel een halve tablet runderbouillon
- zout en peper
- 2 el (room)boter en beetje olie om vlees aan te braden
- indikken met: 3 el bloem en 1 el boter of olie
Bereiding
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Je mag het vlees in blokjes snijden of in grove stukken.
- Neem een (gietijzeren)braadpan en laat 2 el boter en beetje olie goed heet worden. Bak het vlees kort op hoog vuur rondom flink aan, niet te lang, haal uit de pan.
- Als je vrij veel vlees hebt is het beter het in delen aan te bakken omdat er anders teveel vocht vrijkomt en het dan eerder stoven/koken wordt.
- Bak in dezelfde pan de wortel, uien en/of sjalotjes en voeg de knoflook iets later toe. Bak ongeveer 5-10 minuten.
- Voeg flesje Grolsch of ander bier toe of als je kiest voor de wijnvariant de wijnazijn en de wijn. Laat aan de kook komen.
- Doe 1 el grove mosterd erbij, 1 tl sambal, 1 el ketjap, een halve tablet runderbouillon en 1 el suiker.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg kokend heet water toe tot het vlees net onder staat.
- Doe dan de kruidnagel en de laurier erin.
- Laat minimaal 3 uur sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.
- Af en toe even roeren.
- Indikken van het vocht tot een stevige jus: roer in een kommetje 4 el bloem en 1 el olie of vloeibare boter goed door elkaar. Doe er dan telkens 1 juslepel stoofvocht bij en weer goed roeren. Ongeveer 4-6 keer en doe het dan terug in de braadpan, goed roeren.
- Nog half uurtje laten sudderen met regelmatig roeren. Haal de laurierblaadjes en hele kruidnagels eruit.
- Maak verder op smaak met peper en zout.
Extra Info / Tips
Tip: kruidnagels ‘prikken’ in laurierblaadjes dan is het later beter terug te vinden.
Tip: kruidnagels en laurierblaadjes in een dicht theezeefje, nog makkelijker er weer uit te halen.
Tip: Meer gemaakt dan nodig? Het is prima in te vriezen.
Twist: Voeg half uur voor einde suddertijd stukjes wortel, bleekselderij en fijngesneden bleekselderijblad toe.