Hachee

voor 4 personen, 240 min, braadpan

Stoof van rund.
Maak vooral een ruime hoeveelheid. Het is prima in te vriezen.
Kan ook zonder wortel/winterpeen.

Ingrediënten

  • 500 gr runderlappen of ander stoofvlees van rund zoals riblappen
  • 1 winterpeen of wortel in stukjes
  • 2 uien of een paar sjalotjes
  • 2-4 tenen knoflook fijngehakt
  • met bier of wijn:
    • 1 flesje grolsch, duvel of ander bier
    • of
    • 1 el wijnazijn en een flinke scheut (100ml) Grüner Veltliner of andere wijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el ketjap
  • 1 tl sambal
  • 1 el suiker
  • eventueel een halve tablet runderbouillon
  • zout en peper
  • 2 el (room)boter en beetje olie om vlees aan te braden
  • indikken met: 3 el bloem en 1 el boter of olie

Bereiding

  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Je mag het vlees in blokjes snijden of in grove stukken.
  3. Neem een (gietijzeren)braadpan en laat 2 el boter en beetje olie goed heet worden. Bak het vlees kort op hoog vuur rondom flink aan, niet te lang, haal uit de pan.
  4. Als je vrij veel vlees hebt is het beter het in delen aan te bakken omdat er anders teveel vocht vrijkomt en het dan eerder stoven/koken wordt.
  5. Bak in dezelfde pan de wortel, uien en/of sjalotjes en voeg de knoflook iets later toe. Bak ongeveer 5-10 minuten.
  6. Voeg flesje Grolsch of ander bier toe of als je kiest voor de wijnvariant de wijnazijn en de wijn. Laat aan de kook komen.
  7. Doe 1 el grove mosterd erbij, 1 tl sambal, 1 el ketjap, een halve tablet runderbouillon en 1 el suiker.
  8. Doe het vlees terug in de pan en voeg kokend heet water toe tot het vlees net onder staat.
  9. Doe dan de kruidnagel en de laurier erin.
  10. Laat minimaal 3 uur sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.
  11. Af en toe even roeren.
  12. Indikken van het vocht tot een stevige jus: roer in een kommetje 4 el bloem en 1 el olie of vloeibare boter goed door elkaar. Doe er dan telkens 1 juslepel stoofvocht bij en weer goed roeren. Ongeveer 4-6 keer en doe het dan terug in de braadpan, goed roeren.
  13. Nog half uurtje laten sudderen met regelmatig roeren. Haal de laurierblaadjes en hele kruidnagels eruit.
  14. Maak verder op smaak met peper en zout.

Extra Info / Tips

Tip: kruidnagels ‘prikken’ in laurierblaadjes dan is het later beter terug te vinden.
Tip: kruidnagels en laurierblaadjes in een dicht theezeefje, nog makkelijker er weer uit te halen.
Tip: Meer gemaakt dan nodig? Het is prima in te vriezen.
Twist: Voeg half uur voor einde suddertijd stukjes wortel, bleekselderij en fijngesneden bleekselderijblad toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.