Gehaktballen

>

voor 4 personen – 4 grote gehaktballen, 45 min, kookpan, koekenpan of braadpan

Ingrediënten

Bereiding

  1. Gebruik een kookpan om alle ingrediënten te mengen tot een homogene massa.
  2. Maak wat je wilt, 4 grote gehaktballen of vele kleine, of alles wat daartussen zit. Stevig rollen met je handen tot ballen.
  3. Als je perfecte ronde ballen wilt in de pan, dan is het beste ze eerst afgedekt in de koelkast wat te laten stijven, en daarna snel weer rond te maken en direct in de pan te doen.
  4. Als je de ballen sneller gaar wilt hebben, kun je ze beter plat drukken tot schijven en ze dan om en om bakken.
  5. Doe de boter en/of zonnebloemolie in een koekenpan of braadpan met antiaanbaklaag en laat heet worden.
  6. Doe de ballen in de pan en rol de ballen regelmatig zodat alle kanten bruin gebakken zijn.
  7. Doe het vuur dan lager, blus af met een beetje water en laat met de deksel op de pan nog een half uur sudderen. (Tip: een deksel van een grote kook of soeppan is vaak prima te gebruiken als deksel voor op een koekenpan).
  8. Als je jus wilt, dan kun je voor het toevoegen van water een lepel bloem mee laten bakken, en dan water toevoegen tot een jus, en smaakmakers gebruiken zoals ketjap, mosterd, worcestersaus, stroop etc.. Een pot vleesfond mee laten sudderen kan ook.

Extra Info / Tips

Als je kleine partyballetjes wilt, dan zijn ze minder vet als je ze in de oven bakt, op bakpapier op een ovenplaat, klein half uurtje onderin een voorverwarmde oven op 180 graden.
Grotere ballen kun je natuurlijk ook in de oven bakken, 25-30 minuten.
Tip: maak meer tegelijk en in de oven en vries ze in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.