Hamburgerbroodjes

30 min werktijd – 20 min oven – lange rusttijd, grote kom of kookpan, bakplaat, deegroller, evt. siliconen mat

hamburgerbroodjes - maak ze zelf
Hamburgerbroodjes – maak ze zelf!

Recept voor 8 hamburgerbroodjes van ongeveer 10 cm doorsnee.

Ingrediënten

  • 500 gr bio tarwebloem van de molenaar
  • 8 gr zout (½ el)
  • 20 gr suiker (1½ el)
  • 1 ei
  • 10 gr instant gist (1 el)
  • 50 gr ongezouten roomboter in kleine stukken op kamertemperatuur
  • ongeveer 180-200 ml koud water (afhankelijk van hoeveelheid ei)(zonder ei 270 ml)
  • optioneel: 1 el sesamzaadjes

Deeg maken

  1. Neem een grote pan om het deeg in te maken.
  2. Doe eerst het zout in de pan met 120 ml water, goed roeren tot het zout is opgelost.
  3. Dan een deel van de bloem erbij, dan de suiker, de boter en het ei. Maak er een papje van, gebruik eerst een lepel.
  4. Vervolgens de gist erbij en 50ml water, goed mengen.
  5. Dan de rest van de bloem toevoegen, goed mengen en indien nodig iets meer water erbij totdat je een soepel deeg hebt.
  6. Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door en ga daarna verder met de handen.
  7. Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
  8. Doe het deeg terug in de pan of in een kom, dek het af met folie en zet het een nachtje in de koelkast of koude schuur.
  9. Laat het deeg de volgende dag op kamertemperatuur verder rijzen tot dubbele volume als dat in de nacht onvoldoende is gerezen.

Broodjes vormen, rijzen en bakken

  1. Halveer het deeg telkens totdat je 8 stukjes hebt of weeg het af op ongeveer 100 gram.
  2. Bol de deegstukjes op tot ronde bollen en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Druk ze goed aan zodat ze plat worden en ongeveer 8 cm in doorsnee zijn.
  3. Bestrijk de stukjes deeg met een beetje water en strooi er sesamzaadjes op en druk de zaadjes een beetje aan.
  4. Doe een licht vochtige theedoek over de bakplaat en laat nogmaals rijzen op kamertemperatuur.
  5. Laat rusten en rijzen tot weer ongeveer dubbel volume.
  6. De oven voorverwarmen op 220 graden.
  7. Dan de oven in en doe temperatuur meteen terug naar 180 graden. Baktijd 20 minuten.
  8. Kijk hier voor een hamburger recept.

Extra Info / Tips

Het belangrijkste met deeg is dat het veel moet rusten. Ga niet te snel af op rijstijden in recepten maar kijk naar het deeg. Deeg is ook gevoelig voor de luchtvochtigheid, het mag niet uitdrogen en vandaar het afdekken. Het moet ook niet te nat zijn, want dan wordt het deeg weer te klef.
De broodjes kun je prima invriezen en later in de oven ontdooien.

Maak ook eens mini broodjes:

Met dit deeg maak je ook 20 minibroodjes, deeg afwegen op ongeveer 40gr en opbollen. Leuk voor de Paasbrunch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.