Koken en bakken enzo

>

KOKEN
Wat? Alles wat je niet wilt bakken, zoals met name groente, aardappelen en pastas. Maar ook vlees kun je koken, bijvoorbeeld verse worst, beenham of soepvlees.
Waarmee? (Kook)pan met deksel
Hoe? Doe de aardappelen of groente in de pan met een bodempje water (1-1,5 cm) en breng aan de kook. Deksel op de pan.

Bij rijst en pasta breng je eerst ruim water (zodat het onder kan staan) aan de kook en dan de rijst of pasta toevoegen.

Als het water flink kookt doe je het vuur lager.

In alle gevallen is het de kunst om geen water over te houden aan het einde van de kooktijd. Je kunt ook juist de deksel van de pan halen om water te laten verdampen. Voorkom aanbranden. Overtollig water kun je afgieten of gebruiken in een jus of saus.

STOMEN
Wat? Groente, rijst, couscous etc.
Waarmee? Stoompan, een pan met vergiet erboven en dan een deksel.
Hoe? Stomen is eigenlijk een variant op koken. Het komt alleen niet in direct contact met kokend water.Doe ruim water in de pan en breng aan de kook. Doe de groente in het bovendeel en de deksel erop. Als er flink stoom onder het deksel vandaan komt kan het vuur lager.

Stomen duurt een paar minuten langer dan koken.

SMOREN
Wat? Bijna alle groente, bijvoorbeeld prei, winterpeen, pastinaak.
Waarmee? Kookpan of hapjespan, wel met deksel.
Hoe? Je bakt de groente eerst aan in een beetje olie of boter. Lichtjes bakken op matig vuur. Dan deksel op de pan en op laag vuur gaar laten worden. Het vocht dat vrij komt blijft in de pan en voorkomt aanbranden. Verdampt er toch teveel vocht dan iets toevoegen vanuit de waterkoker.
STOVEN
Wat? Alles met een lange bereidingstijd. Bijvoorbeeld runderlappen, sucadelappen en een bouillon.
Waarmee? Braadpan met dikke bodem met deksel.
Hoe? Je braad het vlees en/of de groente eerst aan. Zie braden.

Dan voeg je vocht en zuur toe, bijvoorbeeld wijn, bier, azijn, tomatenpuree (eerst beetje meebakken) en heet water, zodat het allemaal onder staat. Door toevoegen van zuur wordt het vlees malser.

Aan de kook brengen en tegen koken aan met deksel op de pan laten garen op laag vuur.

BAKKEN
Wat? Bakken kun je nagenoeg alles: vlees, vis, groente.
Waarmee? Koekenpan of hapjespan.
Hoe? De pan heet laten worden en een beetje olie en/of boter toevoegen. Bij boter wachten tot het schuim weggetrokken is en een beetje bruin kleurt. Bij olie is het lastiger vast te stellen wanneer het heet is, je kunt er een druppel water op laten vallen die meteen moet verdampen. Spekjes en rulgehakt (behalve magere) kun je zonder olie of boter bakken, het bevat voldoende eigen vet.Vlees bak je rondom bruin, niet in prikken bij omdraaien. Vis bak je 1 keer aan beide kanten, dus maar 1 keer draaien.

Als het vlees of vis bruin genoeg is dan verder laten bakken en garen op lagere temperatuur.

Groente bak je even op hogere temperatuur aan, regelmatig omscheppen totdat het meeste vocht is verdampt en verder laten bakken en garen op lagere temperatuur.

BRADEN
Wat? Vlees dat langere bereidingstijd nodig heeft zoals runderlappen, sucadelappen en rollade.
Waarmee? Braadpan, pan met dikke bodem en met deksel.
Hoe? De pan heet laten worden en een beetje olie en/of boter toevoegen. Bij boter wachten tot het schuim weggetrokken is en een beetje bruin kleurt. Bij olie is het lastiger vast te stellen wanneer het heet is, je kunt er een druppel water op laten vallen die meteen moet verdampen.Braad het vlees rondom bruin, niet in prikken bij omdraaien.

Als het vlees bruin genoeg is dan verder laten bakken en garen op lage temperatuur met deksel op de pan of bijna helemaal op de pan.

Let op aanbranden, eventueel beetje vocht toevoegen.

ROERBAKKEN
Wat? Groente en vlees dat snel gaar is. Dus snij in kleine gelijkmatige stukken. Maar ook spinazie kun je rerbakken.
Waarmee? Wokpan
Hoe? Gebruik weinig olie of boter en laat de pan eerst heel heet worden voordat je de groente of vlees toevoegt. Gebruik olie die goed bestand is tegen hoge temperatuur zoals zonnebloemolie of arachideolie.Door de hoge temperatuur verdampt het vocht heel snel en gaart het ook snel. Om aanbranden te voorkomen moet je heel regelmatig blijven roeren.

Bak groente tot het beetgaar is, vlees moet gaar zijn.

GRILLEN
Wat? Vlees met korte bereidingstijd, snel klaar vlees zoals biefstuk en karbonade. Maar ook groente kun je grillen, bijvoorbeeld paprika.
Waarmee? Grillpan of ovengrill
Hoe? Laat de pan heet worden.Het vlees of de groente bestrijken met olie en in de grillpan doen.

Niet inprikken bij omdraaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.