Gekookte aardappelen met groente en vlees

>

voor 2 personen, 35 min, grote kookpan, middelgrote kookpan, koekenpan of braadpan

Een basisgerecht gekookte aardappelen, groente en vlees.
Varieer met groente: broccoli, voorgekookte bietjes of sperziebonen.
Varieer met vlees: saucijzen, gehaktballen of vegaballetjes.

Ingrediënten

  • 400-500 gr aardappelen geschild en in stukken
  • 400-500 gr groente:
    • 1 broccoli met groentesaus of kerriesaus
    • of 500 gr voorgekookte bietjes
    • of 400 gr sperziebonen met een beetje mosterd en nootmuskaat
  • 200-300 gr vlees:
    • 2 saucijzen (rund of varken)
    • of 2 gehaktballen
    • of vegaballetjes
  • ketjap voor aanlengen eventuele jus

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in weinig water gaar in ongeveer 25-30 minuten.
  2. Bak de saucijzen of vegaballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak gehaktballen.
  3. Wil je ook een lekkere jus dan kun je als het vlees al (bijna) gaar is en voor het toevoegen van water plaats maken in de pan (vlees even naar de kanten), een lepel bloem 3 minuten mee laten bakken en dan beetje bij beetje wat water (of kookvocht van de aardappelen) toevoegen en tot een jus roeren en smaakmakers gebruiken zoals ketjap, mosterd, worcestersaus, stroop, peper, zout, etc..
  4. Broccoli:
    1. Maak de groentesaus of kerriesaus.
    2. Snij de broccoli in roosjes en maak schoon in ruim water. Kook de broccoli in een grote kookpan in 5-7 minuten gaar in weinig water.
    3. Giet de broccoli af.
    4. Serveer de broccoli met de saus erover.
  5. Bietjes:
    1. In plakjes of stukjes snijden en alleen warm maken.
  6. Sperziebonen:
    1. Uiteinden van de sperziebonen toppen, doormidden snijden en wassen.
    2. In een pan met water 5-7 minuten laten koken.
    3. Giet de sperziebonen af.
    4. Serveer met nootmuskaat en een beetje mosterd erop.
  7. Giet de aardappelen af en gebruik wat kookvocht voor bij het vlees voor de jus, als je die nog niet gemaakt hebt, en doe daar ook een beetje ketjap in.
  8. Doe een beetje jus bij het vlees en de aardappelen.

Extra Info / Tips

Tip: een beetje geraspte kaas door de saus mengen zodat deze smelt.
Tip: komkommersalade bij de bietjes (azijn, suiker en peper in een kom en goed mengen, komkommer in hele dunne plakjes erin doen)
Twist: ook lekker met een puree van aardappel en pastinaak in plaats van de gekookte aardappelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.