Jus maken zonder vlees

>

Voor jus voor 2 personen.

Ui 1 st gesnipperd
Knoflook 1 st fijngehakt
Olijfolie 2 el
Boter beetje
Bloem 1 el
Kokend water ongeveer 400 ml
Worcestersaus paar druppels of tabasco paar druppels of marmite 1 tl
Mosterd 1 tl of Mierikswortel 1 tl
Sojasaus 2 tl
Balsamico azijn 1 tl
Zwarte peper naar smaak toevoegen

Bak de ui zachtjes in de olijfolie en boter in een steelpan. Voeg na vijf minuten de knoflook toe. Roer tot de ui glazig is. Voeg de bloem toe en roer deze goed door. Laat de bloem paar minuten meebakken. Voeg geleidelijk water toe onder voortdurend roeren. Voeg vervolgens de smaakmakers toe. Breng het mengsel aan de kook laat het gedurende 15 minuten heel zachtjes sudderen onder af en toe roeren.
Varieer gerust met de smaakmakers.

Of

Maak een roux van 30 gr boter en 30 gr bloem.
Laurierpoeder 1 tl (of Laurierblaadjes 2-3 st)
Kruidnagelpoeder 1 tl (of Kruidnagels heel 3 st)
Ketjap / sojasaus 1 el
Peper
Zout

Gebruik het recept van de basissaus – roux met koud water. Later eventueel verdunnen met kookvocht.
Voeg laurierpoeder en kruidnagelpoeder toe of laat een paar laurierblaadjes en hele kruidnagels minimaal 10 minuten meekoken (in een theezeefje dan kun je het er later zou uithalen). Beetje ketjap erin en peper, zout. Of doe er andere smaakmakers bij, wat je in huis hebt. Laat wat inkoken of verdun met heet water uit de waterkoker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.