Basissaus – Roux

Roux is een basis van veel sausen en is ook prima toe te passen in gebonden soepen en jus.
De techniek is heel eenvoudig, als je dit eenmaal onder de knie hebt dan ga je veel sauzen niet meer kopen want zelf maken is veel lekkerder. Alleen de hoeveelheid moet je al doende gaan leren.

Neem een steelpan en doe er wat olie of boter* (bijv. 2 el) in en verwarm op matig vuur. Als het een beetje gaat pruttelen, voeg dan ongeveer gelijke hoeveelheid bloem toe en meng met een lepel tot een net niet meer gladde en dikke substantie en laat op rustig vuur 3 minuten garen. Schep af en toe even om. Voeg daarna langzaam koud water toe of bouillon of kookvocht en steeds een beetje meer en roer goed door op laag vuur totdat je een stevige saus krijgt of juist een hele vloeibare saus. Voeg smaakmakers toe afhankelijk van welke saus het gaat worden. Roer goed door tot het kookpunt waardoor alle aroma’s vrijkomen, de bloem zich maximaal kan binden en dan is de saus klaar.
Als je koud vocht toevoegt aan warme roux dan klontert het minder snel, dat geldt ook omgekeerd, dus koude roux en warm vocht klontert ook minder snel. Als ze beide warm zijn dan moet je misschien harder roeren en even een garde gebruiken om de klonten weg te krijgen.

* de boter in de basissaus kan alle soorten bakvet zijn zoals roomboter, olijfolie, margarine, vloeibare boter, zonnebloemolie, arachideolie, etc..

Leave a Reply

Your email address will not be published.