Hutspot (Oma’s recept)

>

voor 2 personen, 45 min, kookpan, koekenpan of braadpan

Oma’s recept maar dan met een kleine twist, de helft van de aardappelen vervangen we door pastinaak en de bruine bonen kunnen ook andere bonen zijn.

Ingrediënten

  • 200-250 gr aardappelen geschild
  • 200-250 gr pastinaak geschild in stukken
  • 100 gr wortel of winterpeen geschild in stukken
  • 1 flinke ui gepeld en gesneden in halve ringen
  • 1 prei schoongemaakt en gesneden in halve ringen
  • 1 klein blikje kidneybonen (of bruine bonen, kikkererwten of veldertjes)
  • 1 rookworst of 2 braadworsten
  • klontje (room)boter
  • peper en zout

Bereiding

  1. Doe de aardappelen, pastinaak, winterpeen, ui en prei in een grote pan met weinig water en kook het in 30 minuten gaar.
  2. Snij intussen de rookworst in plakjes of bak de braadworsten volgens het etiket.
  3. Zorg dat er voldoende water in de pan zit, eventueel water uit de waterkoker toevoegen. Als er nog teveel vocht in de pan zit, de laatste minuten deksel schuin op de pan of de deksel van de pan halen. De kunst is geen kookvocht weg te gooien. Eventueel kookvocht gebruiken om jus aan te lengen.
  4. Voeg 5 minuten voor einde kooktijd de bonen toe.
  5. Stamp de aardappelen enzo tot een stamppot. Voeg als je het lekker vindt wat boter of olijfolie toe maar dit hoeft niet. Maak de stamppot op smaak met peper en zout. Roer de plakjes rookworst door de stamppot of serveer braadworsten op het bord bij de stamppot.
  6. Voor als je jus wilt: kijk bij jus maken zonder vlees. Heb je wel jus van vlees, doe er dan een scheutje ketjap in.

Extra Info / Tips

Tip: kan natuurlijk ook zonder prei en bonen, de klassieke hutspot, pas de hoeveelheid wortel en ui dan aan.
Tip: spekjes kunnen er natuurlijk ook door als je dat lekker vindt.
Tip: hutspot is ook heerlijk met hachee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.