Soesjes (lactosevrij)

>

baktijd oven 25 min doorlooptijd 1:10-1:30 uur, 2 x (steel)pan, bakplaat

Voor ongeveer 12 soesjes.

Ingrediënten

Deeg:

  • 50 gr (room)boter
  • 75 gr tarwebloem van de molenaar
  • 125 ml water
  • snufje zout
  • 2 eieren

Vulling:

  • 20 gr (zonnebloem)olie
  • 20 gr tarwebloem van de molenaar
  • 175 ml water
  • 30 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • 2 ei-dooiers

Bereiding van het deeg

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak in een (steel)pan een roux van de boter en de bloem. Voeg dan geleidelijk al roerend het water toe en dan het zout. Breng al roerend aan de kook en doe dan het vuur uit en laat heel even beetje afkoelen anders stollen de eieren. Dan de eieren er 1 voor 1 er goed doorheen roeren.
  3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  4. Maak nu de soesjes door met 2 eetlepels ongeveer de grootte van een ei op het bakpapier te leggen, ongeveer 12 stuks. (Je kunt ook een spuitzak gebruiken met een grote spuitmond.) Geen paniek als het een klein beetje uitzakt.
  5. Laat het ongeveer 15 minuten onder in de oven bakken, doe dan de oven uit en de deur van de oven op een kiertje zodat vocht kan ontsnappen en laat de soesjes nog 10 minuten in de oven staan.
  6. Laat het deeg daarna buiten de oven volledig afkoelen.

Bereiding van de vulling

  1. Maak de vulling in de tijd dat het deeg in de oven staat.
  2. Maak in een (steel)pan een roux van de olie en de bloem. Voeg dan geleidelijk al roerend het water toe. Dan de suiker, de vanillesuiker en de 2 ei-dooiers erbij en dan goed roerend even laten koken.
  3. Vervolgens kan het vuur uit en laat de vulling volledig afkoelen.

Het vullen van de soesjes

  1. Als het deeg en de vulling zijn afgekoeld kunnen de soesjes gevuld worden.
  2. Maak met een mesje een kleine snee bovenin het deeg waar de spuitmond in kan om het deeg te vullen. (Als je het makkelijker vindt kun je het deeg ook doormidden snijden, vullen en weer op elkaar plaatsen.)
  3. Doe de vulling in een spuitzak met spuitmond of doe het in een stevig plastic (diepvries)zakje en knip daarna een klein hoekje uit een punt om een spuitmond te maken. Spuit de vulling in de soesjes, de hoeveelheid een beetje op gevoel verdelen over de soesjes.

Extra Info / Tips

Prima in te vriezen.
Voor het serveren eventueel bestrooien met wat poedersuiker (door een theezeefje).

Leave a Reply

Your email address will not be published.