Bonenprut
voor 2 personen, 20 min, wokpan of hapjespan
Een supersnel gerecht met bonen, éénpans en vegetarisch. Natuurlijk is er te variëren met de groenten en je kunt couscous toevoegen in de pan of er apart rijst bij koken.
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 1 kleine zoete aardappel in blokjes
- 2 paprika’s of puntpaprika’s in blokjes
- 1 blik kidneybonen of andere konen (200-230gr) afgespoeld en uitgelekt
- 1 blikje tomatenpuree 70 gr
- 2 teentjes knoflook fijngehakt of 1 tl knoflookpoeder
- 4 cm2 verse gember fijngehakt of 1 tl gemberpoeder
- 1 el tijm, 2 tl peterselie, 2 tl selderij of 2 el Italiaanse of provinciaalse kruiden
- beetje water
- 1 tl peper en zout naar smaak
- olijfolie
- eventueel 100-150 gr couscous (in de pan erbij) of 100-150 gr rijst (apart te koken)
Bereiding
- Bak de ui in de olijfolie tot ze glazig is en doe dan de knoflook en gember erbij en bak deze een minuutje mee.
- Vervolgens de zoete aardappel en de paprika erbij en bak een paar minuten op redelijk hoog vuur met regelmatig roeren.
- Dan de tomatenpuree erdoor mengen en even meebakken/ontzuren.
- Een beetje heet water toevoegen en de kruiden erdoor roeren.
- En dan kunnen de bonen er ook bij.
- Laat nog een paar minuten goed warmen met een (spat)deksel op de pan op laag vuur.
- Met couscous:
- Maak heet water met de waterkoker.
- Maak in het midden van de pan ruimte en doe daar de couscous in.
- Giet ruim heet water over de couscous en laat deze het vocht opnemen.
- Eventueel de couscous iets roeren en indien nodig water aanvullen.
- Roer de couscous door het gerecht en wacht met de deksel op de pan nog even tot de couscous en ook de bonenprut gaar is.
- Met rijst:
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- De bonenprut goed doorwarmen tot alles gaar is.
- Server de bonenprut op of naast de rijst.
- Zonder couscous of rijst:
- Goed doorwarmen tot alles gaar is.
- Eventueel nog te serveren met een stukje brood.
Extra Info / Tips
Twist: wat (rucola) sla erbij en een beetje geraspte kaas.
Tip: met de groenten kun je prima variëren, zoals gewone aardappelen, prei, wortel of courgette.
Tip: blik gepelde tomaten in plaats van de tomatenpuree en beetje heet water.
Tip: varieer met de kruiden voor een andere smaakbeleving, bijvoorbeeld paprika en komijn.
Tip: een prima basisgerecht om restjes groente op te maken.