Quiche – hartige taart

>

voor 2 personen, 40 min plus 45 min baktijd, pan of kom, roerbak/koekenpan of kookpan, bakvorm 24-28 cm of ovenschaal 20x30cm

Basisrecept voor een quiche / harige taart met een bakvorm tot 28cm doorsnee of een ovenschaal van metaal van ongeveer 20 x 30 cm.
Bepaal zelf welke quiche. Hieronder zijn een paar voorbeelden verwerkt:
– ham en prei
– broccoli & cashewnoten
– paprika & champignons
– courgette & spinazie

Ingrediënten

  • voor het deeg:
    • 250 gr tarwebloem van de molenaar
    • 125 gr roomboter in stukjes
    • 1 ei
    • 3 à 4 el water
    • snuf zout
  • basisvulling:
    • 3 eieren (= +/- 175ml)
    • 250 ml room of slagroom of kookroom of Alpro room en met water aanvullen tot totaal 400-450 ml
    • peper en zout naar smaak
  • voor ham & prei:
    • 2 prei
    • bakje hamreepjes of andere ham in stukjes gesneden
    • eventueel vleugje kerrie
    • eventueel geraspte kaas (kan als laatste over de quiche en/of mengen door de basisvulling)
  • voor broccoli & cashewnoten:
    • nootmuskaat en kurkuma of kerrie toevoegen aan de basisvulling
    • halve broccoli gewassen en in roosjes
    • 2 handjes cashewnoten verkruimeld of gehakt
    • eventueel geraspte kaas (kan als laatste over de quiche of/of mengen door de basisvulling)
  • voor paprika & champignons:
    • 1 flinke puntpaprika gewassen en in smalle reepjes gesneden
    • bakje champignons (200-250 gr)
    • bakje spekreepjes (100-150 gr)
    • eventueel 1 uit gesnipperd
  • voor courgette en spinazie
    • nootmuskaat toevoegen aan de basisvulling
    • 1 kleine courgette in dunne plakjes en dan halveren of in kwarten
    • 150-250 gr verse spinazie (zo veel je wilt)
    • 150 gr roomkaas

Bereiding

  1. Maak het deeg: doe alle ingrediënten voor het deeg in een pan of kom en meng goed door met je handen. Maak er een bol van en doe het in vershoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.
  2. Maak de basisvulling: doe alle ingrediënten voor de basisvulling in een maatbeker en meng goed door met een vork of garde.
  3. Quiche ham & prei:
    1. Roerbak de prei in een roerbak- of koekenpan met een drupje olijfolie en voeg wat later de ham toe.
    2. Doorbakken tot het meeste vocht verdwenen is.
  4. Quiche broccoli & cashewnoten:
    1. De broccoli in een kookpan met een laagje water ongeveer 4-5 minuten beetgaar koken.
    2. Vervolgens afkoelen onder koud water zodat het kookproces meteen stopt.
    3. Goed uitlekken en na afkoeling de roosjes eventueel nog in kleinere stukken snijden of hakken.
  5. Quiche paprika en champignons:
    1. Roerbak de paprika en champignons en eventueel de ui in een wok of koekenpan met een beetje olijfolie.
    2. Doorbakken tot het meeste vocht verdwenen is.
    3. Bak de spekjes uit in een apart klein pannetje, meng dit als alles klaar is zonder het vet door de paprika en champignons.
  6. Quiche courgette en spinazie
    1. roerbak de courgette een paar minuten in de olijfolie en bewaar ze even op een bord
    2. roerbak de spinazie in een klein beetje olijfolie en laat het vocht verdampen of giet het af
  7. Quiche opmaken:
    1. Oven voorverwarmen op 210 graden, indien mogelijk met onder en bovenwarmte.
    2. Deeg uitrollen op een snijplank of siliconen mat, met eventueel een beetje bloem, en de bakvorm bekleden (invetten niet nodig) met het deeg.
    3. Dan het ham/prei-mengsel, de broccoli of de paprika/champignons/spek verdelen over het deeg.
    4. Bij de courgette/spinazie quiche eerste de roomkaas smeren over de bodem, dan de spinazie verdelen en als laatste de courgette er bovenop.
    5. Vervolgens het ei/room mengsel verdelen in de bakvorm.
    6. Bij de broccoli quiche daarna de cashewnoten verdelen over de taart.
    7. Eventueel (de rest van de) geraspte kaas erover verdelen.
  8. Onder in de oven zetten en ongeveer 45 minuten bakken op 180 graden tot de bovenkant begint te kleuren.

Extra Info / Tips

Varieer met de vulling, wees creatief. Zorg er wel voor dat het groente/vlees mengsel voorgegaard is en niet te nat is.
Ook lekker is een quiche met knoflook, prei, pastinaak, uitgebakken spekjes, kerrie en geraspte kaas.

De basisvulling kan ook met de helft aan room en dan meer water gebruiken.

Met een bakvorm of ovenschaal/bakplaat van metaal en het plaatsen van deze onder in de oven met boven en onderwarmte krijg je een beter krokant deeg. Het vooraf blind bakken van het deeg is dan niet nodig.

Als maaltijd ook heerlijke met een salade zoals een groene salade of koolsalade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.