Hazelnootbroodjes
30 min werktijd – 20 min oven – lange rusttijd, grote kom of kookpan, bakplaat, deegroller, evt. siliconen mat
Mini broodjes met hazelnoot, sommige met rozijnen en met een garnering van amandelschaafsel en havermout.
Het deeg lijkt op dat van de kerststol.
Ingrediënten
- 1000 gr bio tarwebloem van de molenaar
- 15 gr zout
- 70 gr suiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 25 gr instant gist
- 100 gr ongezouten roomboter in kleine stukken op kamertemperatuur
- ongeveer 330-400 ml koud water (afhankelijk van hoeveelheid ei)
- 200 gr gebroken hazelnoten (stukjes)
- 200 gr rozijnen
- garnering:
- 1 ei
- ± 20 gr amandelschaafsel met de hand fijner gemaakt
- ± 20 gr havermout
Deeg maken
- Neem een grote pan om het deeg in te maken.
- Doe eerst het zout in de pan met 330 ml water, goed roeren tot het zout is opgelost.
- Dan een deel van de bloem erbij, dan de suiker, de boter en de eieren. Maak er een papje van, gebruik eerst een lepel.
- Vervolgens de gist erbij en goed mengen.
- Dan de rest van de bloem toevoegen, goed mengen en indien nodig meer water erbij totdat je een deeg hebt.
- Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
- Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
- Doe het deeg terug in de pan of in een kom, dek het af met folie en zet het een nachtje in de koelkast of koude schuur.
- Doe de rozijnen in een kom met een beetje water en schep regelmatig om zodat het vocht opgenomen kan worden. Laat afgedekt een nacht staan.
- Laat het deeg de volgende dag op kamertemperatuur verder rijzen tot dubbele volume als dat in de nacht onvoldoende is gerezen.
Broodjes vormen, rijzen en bakken
- Doe 1 ei in een kommetje en roer glad. Doe de amandelschaafsel en de havermout op een bordje en meng door elkaar.
- Verdeel het deeg in de pan in 3 stukken.
- Pak een stuk deeg en rol dit uit op het aanrecht of siliconen mat tot ongeveer 40 x 30 cm.
- Neem een deel van de rozijnen en verdeel dit over het deeg, laat 5 cm vrij van de ene zijde over de volle 40 cm breedte. Doe hetzelfde met de hazelnootstukjes.
- Rol het deeg op over de lange zijde zodat je als laatste de lege 5 cm oprolt. Je houd dan de rozijnen beter binnenboord. Druk de rol goed aan.
- Snij de rol in stukken zo groot als je de broodjes wil hebben, bijvoorbeeld ongeveer 3 cm. Laat de stukjes zo of bol ze iets op zodat er rondom deeg zit.
- Bestrijk de stukjes deeg met ei en doop ze op het bordje met de amandelschaafsel en havermout. Leg het meteen op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Doe hetzelfde met de andere stukjes deeg en met het volgende deel van het deeg. Bepaal zelf of je alles met of zonder de rozijnen of hazelnootstukjes maakt. Neem eventueel een 2e of 3e bakplaat.
- Doe er een licht vochtige theedoek over de bakplaten en laat nogmaals rijzen op kamertemperatuur.
- Laat rusten en rijzen tot weer ongeveer dubbel volume.
- De oven voorverwarmen op 220 graden.
- Dan de oven in en doe temperatuur meteen terug naar 180 graden. Baktijd 20 minuten.
Extra Info / Tips
Het belangrijkste met deeg is dat het veel moet rusten. Ga niet te snel af op rijstijden in recepten maar kijk naar het deeg. Deeg is ook gevoelig voor de luchtvochtigheid, het mag niet uitdrogen en vandaar het afdekken. Het moet ook niet te nat zijn, want dan wordt het deeg weer te klef.
De broodjes kun je prima invriezen en later in de oven ontdooien.