Paasbrood – Eierbrood

>

neem de tijd, kookpan of kom, snijplank of siliconen mat, kleine brood- of cakevorm

Wij aten vroeger met Pasen altijd krentenbrood met sukade en eierbrood. Het eierbrood heb ik proberen na te maken. Ik heb een cakevorm gebruikt die je in kunt schuiven en de kleinste afmeting gekozen (20 cm). Gebruik je een hele bakvorm, neem dan dubbele hoeveelheid ingrediënten.

Ingrediënten

 • 200 gr tarwebloem van de molenaar (gemalen op molenstenen)
 • 30-40 ml lauw water (niet warm), hoeveelheid afhankelijk van hoeveelheid ei
 • 4 gr zout (=1 tl)
 • 5 gram instant gist van Bruggeman (= ½ el)
 • 15 gr suiker (=1½ el)
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 80 gr ongezouten roomboter in stukjes op kamertemperatuur

Bereiding

 1. Neem een kom of kookpan en doe hierin 30ml water, de gist en de suiker. Roer door met een eetlepel.
 2. Doe er vervolgens een ei in en voeg de bloem toe. Strooi het zout over de bloem en doe er als laatste de roomboter bij.
 3. Meng met de lepel zo goed mogelijk door en ga dan verder met je handen en kneed tot een soepel deeg dat niet meer zo plakt. Eventueel een drupje water toevoegen of juist wat bloem als het te nat is.
 4. Maak een bol van het deeg en laat het in de kom of pan afgedekt rijzen tot dubbele hoeveelheid. Dit kan best een paar uur duren.
 5. Vet de cakevorm in of bekleed met bakpapier (een strook in de lengte en een strook over de breedte.
 6. Haal het deeg uit de kom of pan en druk plat. Rol het uit tot een vierkant. Vouw het in de lengte 2x om (van onder naar boven en van boven naar onder) zodat 1/3 van de totale breedte overblijft. Doe hetzelfde vanuit links en rechts zodat in de lengte nog 1/3 overblijft. Rol weer uit tot een vierkant en hou een breedte van de grootte van de cakevorm aan (20cm). Rol het deeg op, maak de zijkanten dicht en leg in de cakevorm met de naad naar onderen.
 7. Dek het af met een warme vochtige doek en laat rijzen tot het gebakken kan worden. Eventueel de oven heel even aanzetten tot een temperatuur van 27-30°C en laat het daarin rijzen. Let op dat het niet te warm wordt want dan stopt de rijs. Haal het uit de oven als je deze gaat voorverwarmen.
 8. Verwarm de oven voor op 200°C.
 9. Bak het paasbrood 25 minuten op 180°C .
 10. Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Extra Info / Tips

Neem vooral de tijd. Het rijzen laat zich niet in een tijd vangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.