Brussels lof

ovengerecht voor 2 personen, 25 min + 40 min oven, grote kookpan, 2 x ovenschaal

Witlof gewikkeld in ham en bestrooid met kaas en met aardappelen, alles uit de oven.

Ingrediënten

  • 3 witlofstronken
  • 350-400 gr aardappelen
  • 6 plakken ham (welke je wil)
  • 150-200 gr geraspte kaas
  • pittige mosterd
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Doe en laagje water in een grote kookpan en breng aan de kook.
  3. Neem een snijplank, haal de buitenste bladeren van witlofstronken en snij een stukje van het uiteinde af.
  4. Snij de witlof doormidden in de lengte en snij een stukje uit de harde kern of snij deze alleen even in (tegenwoordig is dat niet heel bitter meer).
  5. Leg de witlof met de platte kant in het kokende water en kook deze 5-6 minuten. Haal uit het water met een schuimspaan en leg op een rooster met bord eronder om uit te lekken.
  6. Schil de aardappelen en snij in partjes op als patat.
  7. Doe de aardappelstukjes in een ovenschaal en sprenkel 2 el olijfolie erover, voeg vervolgens naar smaak paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper toe. Meng met de handen goed door elkaar.
  8. Plaats de schaal in de oven, totale tijd 50-60 minuten, halverwege even door elkaar husselen.
  9. Vet de ovenschaal voor de witlof licht in.
  10. Leg een plak ham op een snijplank of bord. Smeer deze in met mosterd.
  11. Leg dwars op het midden een stuk witlof met de platte kant naar boven. Smeer dit deel van de witlof ook in met mosterd.
  12. Vouw de ham om en om over de witlof en leg deze ‘witlof-rol’ in de ovenschaal. Doe dit 6 keer.
  13. Strooi de geraspte kaas erover en verdeel een beetje.
  14. Plaats de schaal in dezelfde oven, ongeveer 30-40 minuten.

Extra Info / Tips

Je kunt de witlof ook iets aanbakken in weinig roomboter of olijfolie in plaats van koken.
Ook lekker met gebakken zoete aardappelen (dezelfde bereidingswijze) of met een puree van aardappelen en pastinaak.
Maak er een witlofschotel, Brussels lof schotel van. Doe in een ovenschaal eerst een puree van aardappel en pastinaak en leg daarbovenop de witlofrollen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.