Curry
Voor een gerecht voor 2 personen.
Ui 1 kleine heel fijn gesneden (of ½ el poedervorm)
Knoflook 2 tenen fijngehakt (of ½ tl poedervorm)
Gember verse 1cm (of ½ tl poedervorm)
Cayennepeper snufje of 2
Kurkuma 1 el
Komijnpoeder 1 tl
Korianderpoeder 1 tl
Mosterd 1 tl
Zeezout naar smaak
Een flinke scheut zonnebloemolie
Eventueel bloem en koudwater
Als je ui, knoflook en gember in poedervorm gebruikt wordt het meer sterk gekruide olie, verse zorgt voor iets meer massa. Voor een dikkere saus voegen we bloem en koud water toe.
Neem een steelpan en verhit de zonnebloemolie langzaam. Doe de verse ui erbij en bak deze tot ze glazig is en doe dan de verse knoflook en verse gember en bak nog 1 minuut door voordat je alle andere ingrediënten erbij doet. Als alles poedervorm is, kan alles tegelijk in de pan. Bak de specerijen nog heel even. De verhitting zorgt er voor dat alle smaken vrij komen. Op zich is de curry nu klaar. Eventueel met de staafmixer erdoor als je het glad wilt hebben.
Currysaus
Wil je meer volume en/of (dikkere) saus, meng ongeveer 2 el bloem door de curry en bak op laag vuur al, af en toe omscheppend, 3 minuten en verdun dan met, beetje bij beetje koud water toevoegend, al roerend tot de gewenste saus. Laat tot kookpunt komen zodat de bloem zich optimaal kan binden.
Heerlijk bij gebakken witte vis.
Zie ook basissaus – roux.
Als je meer maakt dan kun je de curry best lang bewaren in de koelkast.