Stamppot spitskool
voor 2 personen, 40 min, kookpan, kleine kookpan, steelpan
Lekker met stoofvlees!
Ingrediënten
- 450-500 gr aardappelen geschild in stukjes
- halve spitskool (300-400gr) in reepjes ingekort tot max 5cm
- 1 ui fijn gesneden, 1 el heel fijn voor in de jus
- 1 bakje falafel
- ½ el kerriepoeder
- ½ tl zwarte peper
- ½ el olijfolie extra vergine
- peper en zout
- voor de jus:
- scheut olijfolie extra vergine
- 1 el fijngesneden ui
- 1 el bloem
- ½ groentebouillon tabletje
- scheutje maggie naar smaak
- of kijk hier: jus maken zonder vlees
Bereiding
- Kook de aardappelen in ongeveer 1 cm water gaar in ongeveer 25-30 minuten.
- Maak de jus:
- Neem een steelpan en bak de ui in de olijfolie tot ze iets begint te kleuren.
- Voeg de bloem toe en bak deze 3 minuten mee.
- Doe er dan al roerend telkens een beetje koud water bij tot de gewenste dikte voor de jus.
- Verkruimel en half blokje groentebouillon in de jus.
- Een scheutje maggie erbij en eventueel wat peper en zout naar smaak.
- Neem een kleine kookpan en smoor de spitskool met een ½ el olijfolie, een beetje water en de helft van de kerrie , laat ongeveer 15 minuten koken/smoren.
- Verwarm de falafel in de jus.
- Eventueel bij beide kookpannen de deksel de laatste minuten verwijderen om water weg te laten koken.
- Als alles gaar is de aardappelen stampen, de spitskool erdoor roeren samen met de rest van de kerrie en eventueel wat peper. Goed roeren.
Extra Info / Tips
Een deel van de aardappelen kun je ook vervangen door pastinaak.
Ook lekker met een (vegetarische) gehaktbal.