Groentesoep
15 min voorbereiding, minimaal 3 uur kooktijd, grote soeppan
Groentesoep met als basis runderbouillon van schenkel. Natuurlijk is ook het recept basisbouillon / bottenbouillon te gebruiken.
Ingrediënten
- 1 schenkel van rund
- 1 hele prei of 2 bovenstukken dat over is gebleven in grote stukken
- 1of 2 uien met schil gehalveerd
- 1 wortel schoongeborsteld en in grote stukken
- 2 laurierblaadjes
- 150-200 gr soepgroente (fijngesneden prei, wortel, etc.)
- eventueel wat verse peterselie
- 100-150 gr vermicelli
- peper en zout
Bereiding
- Spoel de schenkel af onder kraan en doe het samen met de stukken prei, wortel, ui en de laurierblaadjes in een grote soeppan met ongeveer 1,5 tot 2 liter koud water.
- Breng aan de kook en laat het 3 uur heel zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
- Verwijder eventuele schuim boven in de pan met een schuimspaan, dit is beter voor de smaak en zeker voor de helderheid van de bouillon.
- Als je geconcentreerde bouillon wilt dan kun je het laatste uur de deksel schuin op de pan zetten zodat vocht kan ontsnappen.
- Verwijder na 3 uur koken de groente uit de pan met een schuimspaan. Deze groente kan weg.
- Haal ook de schenkel uit de pan, doe het op een bord, maak het vlees in kleine stukjes en doe het terug in de pan zonder bot en vet.
- Doe de soepgroente erbij met de (verse) peterselie. Voeg ook de vermicelli toe.
- Laat de soep nog een kleine 10 minuten koken, breng het verder op smaak met peper en zout of wat maggi en dan is de soep klaar om te serveren.
- Is de soep voor later, laat het dan snel afkoelen om bederf te voorkomen. Zet de pan zonder deksel een half uur in de gootsteen vol met koud water. Roer af en toe even en ververs het koude water als het lauw is geworden. In de winter kun je de pan ook een poosje buiten zetten. Laat verder afkoelen in de koelkast.
Extra Info / Tips
Haal de schenkel bij een boer of hobbyboer die zelf zijn runderen laat slachten voor vleesconsumptie.
Naast de Laurierblaadjes kun je ook kruidnagels toevoegen voor de smaak.
Je kunt de bouillon na het verwijderen van de groente en vlees ook door een fijne zeef of passeerdoek doen om een heldere bouillon te krijgen. Dat is mij teveel moeite.