Snert / Erwtensoep (Oma’s recept)

>

4-5 uur, grote soeppan

Met gekookte verse worst én rookworst.
Voor ongeveer 8 tot 10 goed gevulde soepborden.
Maak de soep minimaal 1 dag voor gebruik.

Ingrediënten

  • 500 gr spliterwten
  • kleine knolselderij of een halve in stukjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 2 winterpenen in stukjes
  • 1 flinke ui gesneden
  • 1 flinke aardappel gehalveerd
  • 1 schenkel of 1 hips of 2 schouderkarbonades
  • 1 grote verse worst
  • 2 blaadjes laurier met 4 kruidnagels erin geprikt
  • een paar takjes bladselderij grofgehakt
  • peper en zout en/of Maggie
  • 1 grote Gelderse rookworst
  • roggebrood

Bereiding

  1. Spoel de spliterwten in een zeef goed af met koud water uit de kraan.
  2. Doe de spliterwten in een grote soeppan vul vul deze met 2,5 liter water.
  3. Spoel de schenkel, hips of karbonades af onder de kraan en leg deze op de spliterwten.
  4. Breng de pan aan de kook en voeg de verse worst toe.
  5. Laat rustig doorkoken met de deksel op de pan.
  6. Schuim zo nodig af met een schuimspaan.
  7. Ondertussen kan de groente gesneden worden.
  8. Na 35-40 minuten kan de verse worst eruit, laat deze afkoelen op een bord en zet later afgedekt in de koelkast.
  9. Na 1 uur kunnen de karbonades eruit, de schenkel na 1,5 uur en de hips na 2 uur, leg op een bord.
  10. Voeg alle groente (niet de bladselderij), de laurier en kruidnagel toe aan de pan en breng opnieuw aan de kook.
  11. Haal het vlees van het bot en rits het in kleine stukjes met een vork (pulled meat). Doe de stukjes vlees terug in de pan.
  12. Laat zo’n 2 uur rustig doorkoken. Een half uurtje voor het einde de bladselderij toevoegen.
  13. Regelmatig roeren, zeker naar het einde toe want de soep wordt dikker.
  14. Op zich is de soep klaar als je de aardappel fijn kunt prikken. Ik laat het graag langer op staan zodat de aardappel vanzelf uit elkaar valt en opgaat in de soep.
  15. Je kunt de soep nog wat laten indikken door de deksel schuin te zetten of er af te halen of juist niet.
  16. Probeer de laurier en kruidnagels eruit te vissen.
  17. Laat de soep snel afkoelen. Zet de pan zonder deksel voor minimaal een half uur in de gootsteen vol met koud water en ververs het koude water als het lauw is geworden. In de winter kun je de pan ook buiten neerzetten.
  18. Verdeel de soep in porties in diepvries bakjes, ongeveer 3-4 soeplepels per persoon (300-400 ml). Bewaar eventueel wat porties in een kleinere pan voor (over)morgen.
  19. Snij de verse worst en rookworst en verdeel over de bakjes.
  20. Laat goed koelen in de koelkast en dan de vriezer in.
  21. Ontdooi in de koelkast, minimaal 24 uur van tevoren.
  22. Na ontdooien en opwarmen eventueel op smaak brengen met peper, zout en/of Maggie. Verdeel de soep over de soepborden. Eventueel de verse- en rookworst nog in kleine plakjes snijden. Op elk bord een plak roggebrood fijn kruimelen en wat Maggie toevoegen naar smaak.

Extra Info / Tips

Als je de soep met minder of geen stukjes groente wilt dan kun je het pureren met een staafmixer, is eigenlijk zonde.
Vaak kookte oma ook nog een stuk (100-200 gr) doorregen spek mee dat later in stukjes (zonder zwoerd) weer toegevoegd werd.
Ik voeg vaak nog 200 ml zelf getrokken bottenbouillon toe tijdens het koken als ik de snert maak met schouderkarbonade. Zelf gebruik ik geen bouillonblokjes in de snert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.