Basisbouillon

>

20 min voorbereiding, minimaal 3 uur kooktijd, grote soeppan

Een bouillon, basisbouillon, ook wel bottenbouillon, te gebruiken als basis voor soepen en voor gebruik in sauzen en jus. Ik doe ook vaak een beetje in de hachee voor een vollere smaak.

Ingrediënten

  • 2-4 runderbotten,mergpijpen van goede kwaliteit
  • 2 hele prei schoongespoeld zonder het onderste stukje in grote stukken
  • 2 uien met schil gehalveerd
  • 2 wortels schoongeborsteld en in grote stukken
  • flinke scheut azijn (appelazijn, witte wijnazijn, natuurazijn, etc.)
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels gestoken in de laurierblaadjes

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten en een grote soeppan met ongeveer 2,5 tot 3,5 liter koud water.
  2. Breng aan de kook en laat heel zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
  3. De minimum kooktijd is toch wel 3 uur. Maar liever langer. Ik doe meestal zo’n 5 tot 7 uur.
  4. Roer heel af en toe even rustig door.
  5. Verwijder eventuele schuim boven in de pan met een schuimspaan, dit is beter voor de smaak en zeker voor de helderheid van de bouillon.
  6. Als je geconcentreerde bouillon wilt dan kun je het laatste uur de deksel schuin op de pan zetten zodat vocht kan ontsnappen.
  7. Laat de bouillon snel afkoelen. Zet de pan zonder deksel een half uur in de gootsteen vol met koud water. Roer af en toe even en ververs het koude water als het lauw is geworden. In de winter kun je de pan ook een poosje buiten zetten.
  8. Verwijder de botten en de laurierblaadjes met de kruidnagels.
  9. Giet de bouillon af door een zeef in een andere pan, druk met een lepel in de zeef de groenten iets aan zodat zoveel mogelijk vocht meekomt.
  10. Doe de bouillon in porties in diepvries bakjes. Ik doe ongeveer 200ml per bakje, dan heb je veel handzame porties ook voor gebruik in sauzen.
  11. Laat verder afkoelen in de koelkast.
  12. Eventueel gestold vet verwijderen uit de bouillon, maar dat kun je ook later doen na het ontdooien en voor gebruik.
  13. Vries het in.

Extra Info / Tips

Haal de botten bij een boer of hobbyboer die zelf zijn runderen laat slachten voor vleesconsumptie.
Ik doe geen peper en zout om de bouillon zo neutraal mogelijk van smaak te kunnen gebruiken als ingrediënt in andere gerechten.
Hoe fijner de zeef, hoe helderder de bouillon. Voor mij maakt het niet uit en ik gebruik gewoon een standaard keukenzeef.

Leave a Reply

Your email address will not be published.