Appeltaart (ook zonder springvorm)

>

baktijd oven 50 min doorlooptijd 2:30-3:00 uur, pan, bakschaal/ovenschaal of springvorm of bakplaat

Appelkruimeltaart, gewoon op de bakplaat kan ook prima.

Ingrediënten

Bodem:

  • 200 gr bloem (bijv.: molensteen gemalen tarwebloem)
  • 80 gr suiker (of basterdsuiker, licht of donker)
  • snufje zout
  • 125 gr boter (vloeibare voor bakken is prima)
  • 1 ei
  • 1 el water

Vulling:

  • 6 stevige groene appels (bijv. goudreinet of jonagold)
  • 25 gr suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 10 gr boter (scheutje om te bakken)
  • 1 tl bloem (of 2 tl)
  • Eventueel 100 gr geroosterde amandelen of andere noten, fijngehakt
  • koekkruiden als je hebt

Topping:

  • 100 gr bloem
  • 40 gr suiker
  • 60 gr boter
  • Eventueel beetje poedersuiker of vanillesuiker erbij

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten voor de bodem goed door elkaar (lepel en/of handen), maak er een bal van en laat het rusten in de koelkast zodat alle ingrediënten aan elkaar kunnen “wennen”.
  2. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snij ze vervolgens in kleine stukjes (bijv.: een partje over de lengte in vieren en daarna in de breedte in vieren). Doe de boter in een koekenpan of wokpan en bak de appelstukjes met de suiker en kaneel op redelijk hoog vuur, ongeveer 15 minuten en voeg halverwege de bloem toe.
  3. Wil je er wel krenten of rozijnen in hebben dan deze eerst wellen en gewoon meebakken.
  4. Voeg de ingrediënten voor de topping in een kommetje samen en meng ze met de hand en maak er een kruimelig deeg van.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in een ingevette bakschaal of springvorm of los op de bakplaat op bakpapier (met ook bakpapier erop kun je het met een deegroller makkelijk verdelen op de bakplaat). Of deel het deeg in 4 stukken en maak 4 mini taartjes op de bakplaat. Zorg dat de vulling binnen het deeg blijft, dus de zijkanten wat hoger maken.
  6. Bestrooi de bodem eventueel met koekkruiden en/of met de gehakte noten.
  7. Verdeel de vulling over de bodem. Verkruimel de topping erboven.
  8. Zet de taart onder in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ongeveer 50 minuten.

Extra Info / Tips

Kan niet mislukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.