Pitabroodjes

60 min werktijd – lange rusttijd, middelgrote kookpan, bakplaat

Recept voor 4 flinke pitabroodjes of meerdere kleinere.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem (het liefst van de molenaar), wat extra bloem voor het bewerken van de bollen
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl instant gist (overgebleven gist afgesloten in de koelkast bewaren)
  • ½ tl zout (mag niet direct in aanraking komen met gist)
  • 135 ml koud water (rijzen in koelkast dag ervoor) of lauwwarm water (rijzen kamertemperatuur)

Voorbereiding

  1. Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier.
  2. Neem een middelgrote pan om het deeg in te maken.
  3. Doe eerst het zout in de pan, daarna de bloem, gist in een klein kuiltje in de bloem. Dan beetje water in dat kuiltje bij de gist en even rustig de gist met de bloem mengen met het water tot een papje. Dan de rest van het water en de olijfolie erbij. Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
  4. Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
  5. Verdeel het deeg in 4 stukken van 100 gr. Bol ze op, bebloem ze licht, zeker de onderkant en leg ze op de bakplaat. Doe er een licht vochtige theedoek overheen en laat het op een warme plek rijzen tot het dubbele volume.
  6. (Is het deeg niet voor vandaag, wikkel het dan in vershoudfolie, en bewaar het in de koelkast.)

We gaan beginnen

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur of de maximale temperatuur van het bakpapier.
  2. Haal een deegbol van de plaat, druk ze goed plat en maak er rondje of ovaal van, ongeveer net iets minder dan een halve cm hoog. Gebruik eventueel wat bloem zodat het deeg niet plakt. Leg dan terug op de plaat en doe dat voor alle bollen.
  3. Wacht nog even 5 minuten.
  4. Doe de bakplaat onder in de oven, en bak de deegstukken ongeveer 15-25 minuten.
  5. Je ziet ze opbollen in de oven. Ze worden dus hol van binnen.
  6. Haal de pitabroodjes eruit, even laten afkoelen.
  7. Je kunt ze middendoor insnijden, waar en zover je wilt. Vervolgens kun je ze wel of niet vullen met van alles zoals bijvoorbeeld gebakken groente met hummus en Griekse yoghurt.

Extra Info / Tips

Maak mini pitabroodjes met vulling als borrelhapje.
Scheur de broodjes aan stukken en gebruik ze om te dippen in een dipsaus. Eventueel dan iets harder afbakken.
Deeg is prima te bewaren in de vriezer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.