Focaccia

voor 2 personen, 30 min werktijd – 30 min oven – lange rusttijd, middelgrote kookpan, deegroller, bakplaat

Ingrediënten

  • 250 gr bloem (het liefst van de molenaar)
  • 1 el olijfolie (of zonnebloemolie)
  • ½ tl instant gist (overgebleven gist afgesloten in de koelkast bewaren)
  • ½ tl zout (mag niet direct in aanraking komen met gist)
  • 135 ml koud water (rijzen in koelkast dag ervoor) of lauwwarm water (rijzen kamertemperatuur)
  • topping 1: pizzasaus
  • topping 2: olijven tapenade
  • topping 3: ui/kaas (de lekkerste?)
    • Snipper 1 ui en fruit deze in olijfolie tot ze glazig is. Voeg een fijngehakte teen knoflook toe, verse of droge tijm en een mespuntje zout. Bak even mee. Doe er dan een scheut balsamico azijn bij en laat op rustig vuur een beetje inkoken. Niet schrikken van de bruine kleur. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Deeg maken

  1. Neem een middelgrote pan om het deeg in te maken.
  2. Doe eerst het zout in de pan, daarna de bloem, gist in een klein kuiltje in de bloem. Dan beetje water in dat kuiltje bij de gist en even rustig de gist met de bloem mengen met het water tot een papje. Dan de rest van het water en de olijfolie erbij. Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
  3. Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
  4. Doe het deeg terug in de pan, doe er een vochtige theedoek overheen en laat het op een warme plek rijzen tot het dubbele volume. Is het deeg niet voor vandaag, wikkel het dan in vershoudfolie, en bewaar het in de koelkast.

focaccia brood vormen, rijzen en bakken

  1. Leg het deeg op een schoon aanrecht en verdeel het in 2 porties.
  2. Rol ieder stuk deeg rechthoekig uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1 cm. Maak er 2 mooie rechthoeken van.
  3. Leg ze op het bakpapier op de bakplaat onder een doek. Als het deeg weer gerezen is tot ongeveer dubbele hoeveelheid, dan gaan we het opmaken.
  4. Verdeel de saus of topping over het deeg.
  5. Laat daarna nog even 30 minuten rusten.
  6. De oven voorverwarmen op 180 graden.
  7. Dan in de oven, ongeveer 30 minuten.
  8. Bij topping 3 halverwege geraspte kaas erover. Eventueel hoger in de oven met de gril aan.

Extra Info / Tips

Het belangrijkste met deeg is, dat het veel moet rusten. Ga niet te snel af op rijstijden in recepten maar kijk naar het deeg. Voor stokbrood moet het deeg eerst gerezen zijn tot ongeveer een dubbele hoeveelheid. Dat kan in de keuken of kamer, wel afgedekt, en afhankelijk van de temperatuur kan het 1 tot 2 a 3 uur duren. Deeg is ook gevoelig voor de luchtvochtigheid, het mag niet uitdrogen en vandaar het afdekken met een vochtige doek. Het moet ook niet te nat zijn, want dan wordt het deeg weer te klef.
Ook heerlijk als hapje bij de borrel, snij in kleine stukjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.