Stokbrood

voor 2 personen, 30 min werktijd – 25 min oven – lange rusttijd, middelgrote kookpan, deegroller, bakplaat

Ingrediënten

 • 250 gr bloem (het liefst van de molenaar)
 • ½ tl instant gist (overgebleven gist afgesloten in de koelkast bewaren)
 • ½ tl zout (mag niet direct in aanraking komen met gist)
 • 135 ml koud water (rijzen in koelkast dag ervoor) of lauwwarm water (rijzen kamertemperatuur)

Deeg maken

 1. Neem een middelgrote pan om het deeg in te maken.
 2. Doe eerst het zout in de pan, daarna de bloem, gist in een klein kuiltje in de bloem. Dan beetje water in dat kuiltje bij de gist en even rustig de gist met de bloem mengen met het water tot een papje. Dan de rest van het water en de olijfolie erbij. Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
 3. Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
 4. Doe het deeg terug in de pan, doe er een vochtige theedoek overheen en laat het op een warme plek rijzen tot het dubbele volume. Is het deeg niet voor vandaag, wikkel het dan in vershoudfolie, en bewaar het in de koelkast.

Stokbrood vormen, rijzen en bakken

 1. Leg het deeg op een schoon aanrecht en verdeel het in 2 porties.
 2. Rol ieder stuk deeg rechthoekig uit met een deegroller. Rol het daarna op tot een worst, de uiteinden omkneden tot mooie ronde vorm. Gebruik een beetje bloem als het deeg teveel plakt.
 3. Leg de 2 rollen op bakpapier met de naad naar onderen op de bakplaat onder een doek.
 4. Als het deeg redelijk droog is strijk je licht een paar druppels water over het deeg en doe je wat druppels op de bakplaat.
 5. Laat rusten en rijzen tot weer ongeveer dubbel volume.
 6. De oven voorverwarmen op 220 graden.
 7. Snij het deeg voorzichtig aan de bovenzijde over de lengte in met een heel scherp mes (of scheermesje of stanleymes).
 8. Dan de oven in voor 25 minuten. Als je het bake-off wilt bewaren in de vriezer dan 15 minuten bakken, en later na ontdooien in 10 minuten afbakken op 220 graden.

Extra Info / Tips

Het belangrijkste met deeg is, dat het veel moet rusten. Ga niet te snel af op rijstijden in recepten maar kijk naar het deeg. Voor stokbrood moet het deeg eerst gerezen zijn tot ongeveer een dubbele hoeveelheid. Dat kan in de keuken of kamer, wel afgedekt, en afhankelijk van de temperatuur kan het 1 tot 2 a 3 uur duren. Deeg is ook gevoelig voor de luchtvochtigheid, het mag niet uitdrogen en vandaar het afdekken met een vochtige doek. Het moet ook niet te nat zijn, want dan wordt het deeg weer te klef.
De stokbroden kun je prima invriezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.