Flensjes

voor 2 personen / 2 flensjes, 40 min, grote koekenpan, maatbeker of kom, wokpan of hapjespan

Een recept voor 2 gevulde hartige flensjes als maaltijd.
Het recept van de flensjes wijkt iets af van een pannenkoek, er zit meer meer ei in. Ook wijkt het iets af van een wrap of tortilla want daar zit geen ei in.
Juist omdat in flensjes meer ei zit zijn ze heel makkelijk zelf te bakken. In elk ander recept met wraps of tortilla’s kun je deze prima vervangen door flensjes.

Ingrediënten

  • beslag flensjes:
    • 50 gr tarwebloem
    • 120 ml water
    • 1 ei
    • snuf zout naar smaak
  • vulling:
    • 400 gr ui en (wok)groente naar keuze
    • 2 teentjes knoflook fijngehakt
    • 2 cm2 gember fijngehakt
    • 150-300 gr mager gehakt of kipstukjes
    • (olijf)olie om te bakken
    • smaakmakers zoals bijvoorbeeld sojasaus
    • eventueel chilisaus naar smaak

Haal zo mogelijk het meel en de bloem bij de molenaar.
Maak het beslag een uur van tevoren zodat de ingrediënten een mooi homogeen beslag vormen.

Bereiding

  1. Maak het beslag:
    1. Meet het water af in een maatbeker.
    2. Zet de maatbeker op een keukenweegschaal en voeg de bloem toe.
    3. Doe een ei en een beetje zout erbij.
    4. Goed roeren met een vork of garde en klaar is het beslag.
  2. Maak de vulling:
    1. Neem een wokpan of hapjespan, laat heet worden en doe hierin een lepel olie.
    2. Voeg de uit toe en bak deze glazig, voeg daarna de knoflook, gember en andere groente toe in volgorde van gaartijd. Bijvoorbeeld eerst wortel en kool en 5 minuten later paprika en prei.
    3. Voeg het vlees toe en bak op redelijk hoog vuur en roer goed door tot alles bijna gaar is.
    4. Doe dan een flinke scheut sojaolie erbij, nog even op hoog vuur, goed roeren, de sojasaus wat indikken en dan lager of uitzetten.
  3. De koekenpan met boter en/of olie goed heet laten worden, de helft van het beslag toevoegen, goed verdelen over de hele bodem en op iets lager vuur gaar laten worden. Als de bovenzijde “opdroogt” het flensje omkeren met een grote spatel en nog even door laten bakken/garen. Leg de flensje alvast op het bord en bak dan de andere.
  4. Bedek de helft van de flensjes met de vulling en klap de andere helft van het flensje erover.
  5. Doe naar smaak een beetje chilisaus erover of een dot ernaast.

Extra Info / Tips

Leef je uit met de vulling en de smaken.
Wil je vegetarische gevulde flensjes vervang dan het vlees door (kidney)bonen of peulvruchten.
Je kunt de gevulde flensjes ook in een ovenschaal doen en warm maken/houden in de oven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.