Kippenbouten met (zoete)aardappel en groente uit de oven

>

voor 2 personen, 10 min en 50 min oven of langer, 2 of 3 ovenschalen

Heerlijk simpel ovengerecht.
Ook van tevoren voor te bereiden.

Klaar om de oven in te gaan…..

Ingrediënten

  • 2 flinke kippenbouten of kipdijvlees met vel/bot van Kemperkip
  • 1 zoete aardappel of 4 aardappelen geschild in partjes (350-400 gr)
  • 1 ui gesneden
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 (punt)paprika in blokjes
  • eventueel nog een prei in halve ringen
  • kipkruiden
  • olijfolie
  • witte wijnazijn of balsamico
  • gembersiroop of een schepje suiker
  • tijm
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Het is handig om 3 ovenschalen te gebruiken maar 2 kan ook. De kip apart in een schaal vanwege het vet dat vrijkomt. Doe de (zoete) aardappel en groente in 1 of 2 schalen.
  3. Wrijf de kip helemaal in met kipkruiden, niet teveel, leg het in een ovenschaal met de delen zonder huid naar boven.
  4. Doe 2 el olijfolie, tijm, knoflookpoeder, peper en wat zout over de (zoete) aardappel.
  5. Doe de 1 el azijn, 1-2 el olijfolie, beetje gembersiroop, paprika en Italiaanse kruiden over de groente.
  6. Dan met je handen eerst de (zoete) aardappel goed mengen en en daarna de groente.
  7. Doe de kip bovenin de oven, handig als je als laatste de grill even aan wilt zetten. De (zoete) aardappel en groente onderin de oven.
  8. Laat alles in 45-60 minuten gaar worden. Halverwege de kip draaien en de temperatuur terugbrengen naar 180 °C.
  9. Voor het einde zo nodig 1 of meerdere keren wat jus met een lepel over de kip laten lopen.
  10. Zet eventueel als laatste nog een paar minuten de gril aan voor een kleurtje en korstje op het vel. Het kan zijn dat je de groente er al even uit moet halen.

Extra Info / Tips

Makkelijk te variëren. Zoete aardappel of gewone aardappel en diverse soorten groente en vlees.
De schalen zijn eenvoudig voor te bereiden. Zelfs een dag van tevoren. Maar dan zou ik de kruidenmengsels voor de (zoete) aardappel en de groente in kleine schaaltjes voorbereiden en nog niet in de schalen mengen.
Handig voor een diner of feestdag.
Je kunt de schalen ook, als dat handig is in de planning, op lagere temperatuur, 120 °C, 120-160 minuten in de oven zetten. Daar worden de kippenbouten van Kemperkip wel heel lekker van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.