Hachee
![]()
![]()
![]()
 voor 4 personen, 
 240 min, 
 braadpan
Stoof van rund.
Maak vooral een ruime hoeveelheid. Het is prima in te vriezen.
Kan ook zonder wortel/winterpeen.
Ingrediënten
- 500 gr runderlappen of ander stoofvlees van rund zoals riblappen
 - 1 winterpeen of wortel in stukjes
 - 2 uien of een paar sjalotjes
 - 2-4 tenen knoflook fijngehakt
 - met bier of wijn:
- 1 flesje grolsch, duvel of ander bier
 - of
 - 1 el wijnazijn en een flinke scheut (100ml) Grüner Veltliner of andere wijn
 
 - 4 kruidnagels
 - 2 blaadjes laurier
 - 1 el grove mosterd
 - 1 el ketjap
 - 1 tl sambal
 - 1 el suiker
 - eventueel een halve tablet runderbouillon
 - zout en peper
 - 2 el (room)boter en beetje olie om vlees aan te braden
 - indikken met: 3 el bloem en 1 el boter of olie
 
Bereiding
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
 - Je mag het vlees in blokjes snijden of in grove stukken.
 - Neem een (gietijzeren)braadpan en laat 2 el boter en beetje olie goed heet worden. Bak het vlees kort op hoog vuur rondom flink aan, niet te lang, haal uit de pan.
 - Als je vrij veel vlees hebt is het beter het in delen aan te bakken omdat er anders teveel vocht vrijkomt en het dan eerder stoven/koken wordt.
 - Bak in dezelfde pan de wortel, uien en/of sjalotjes en voeg de knoflook iets later toe. Bak ongeveer 5-10 minuten.
 - Voeg flesje Grolsch of ander bier toe of als je kiest voor de wijnvariant de wijnazijn en de wijn. Laat aan de kook komen.
 - Doe 1 el grove mosterd erbij, 1 tl sambal, 1 el ketjap, een halve tablet runderbouillon en 1 el suiker.
 - Doe het vlees terug in de pan en voeg kokend heet water toe tot het vlees net onder staat.
 - Doe dan de kruidnagel en de laurier erin.
 - Laat minimaal 3 uur sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.
 - Af en toe even roeren.
 - Indikken van het vocht tot een stevige jus: roer in een kommetje 4 el bloem en 1 el olie of vloeibare boter goed door elkaar. Doe er dan telkens 1 juslepel stoofvocht bij en weer goed roeren. Ongeveer 4-6 keer en doe het dan terug in de braadpan, goed roeren.
 - Nog half uurtje laten sudderen met regelmatig roeren. Haal de laurierblaadjes en hele kruidnagels eruit.
 - Maak verder op smaak met peper en zout.
 
Extra Info / Tips
Tip: kruidnagels ‘prikken’ in laurierblaadjes dan is het later beter terug te vinden.
Tip: kruidnagels en laurierblaadjes in een dicht theezeefje, nog makkelijker er weer uit te halen. 
Tip: Meer gemaakt dan nodig? Het is prima in te vriezen.
Twist: Voeg half uur voor einde suddertijd stukjes wortel, bleekselderij en fijngesneden bleekselderijblad toe. 
