Stamppot zuurkool

>

voor 3 personen, 45 min, kookpan, kleine kookpan, koekenpan of braadpan, kleine koekenpan

Dit recept is voor 3 personen omdat een standaard hoeveelheid zuurkool, 500 gr, het lekkerst is in 3 porties. Maar 4 porties is ook goed, pas de hoeveelheid aardappelen aan, neem 4 saucijzen en 250gr spekjes.

Ingrediënten

  • 700-750 gr aardappelen geschild
  • 500 gr zuurkool (naturel of kruidenzuurkool of wijnzuurkool)
  • 125 gr gerookte spekjes (helft van duopak)
  • 3 saucijzen (rund of varken)
  • peper (als de zuurkool al behoorlijk gekruid is kan dit achterwege blijven)
  • geen zout, zuurkool en spekjes bevatten al zout

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in weinig water in ongeveer 30 minuten gaar. Let op dat de pan niet droog kookt, voeg eventueel heet water uit de waterkoker toe.
  2. Doe de zuurkool in een kleine kookpan, voeg 1 a 2 eetlepels water toe, en laat ongeveer 20 minuten koken.
  3. Bak de spekjes uit in ongeveer 30 minuten in een kleine koekenpan, begin op hoog vuur tot het vocht verdampt is en laat verder op laag vuur verder bakken met af en toe omscheppen.
  4. Bak de saucijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg op het einde heet water toe uit de waterkoker of overtollig kookvocht van de aardappelen en roer door voor een lekkere jus. Voeg voor de smaak eventueel een scheut ketjap toe aan de jus. Andere smaakmakers kunnen ook zoals: worcestersaus, mosterd, het meekoken van laurierblaadjes en een paar kruidnagels in een theezeefje (dan haal je ze er zo weer uit).
  5. Giet eventueel overtollig water uit de pan met aardappelen en vang deze op in een beker.
  6. Pureer de aardappelen.
  7. Voeg de zuurkool toe, peper naar smaak, en roer goed door.
  8. Doe vervolgens de spekjes erbij zonder veel bakvet. Roer weer goed door.
  9. Als de stamppot te nat is, deze op laag vuur zonder deksel opzetten en af en toe roeren. Als het te droog is, wat van het opgevangen kookvocht weer toevoegen, of heet water uit de waterkoker.

Extra Info / Tips

Tip: vervang in stamppotten 25%-50% van de aardappelen door pastinaak, lekker!
Tip: mocht je porties over hebben dan kan dat prima ingevroren worden, na ontdooien opbakken in een grote koekenpan of in een ovenschaal de oven in.
Twist: stukjes appel of ananas door de stamppot roeren, maakt het wat minder zuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.