Stamppot boerenkool
voor 2 personen, 45 min, grote kookpan, kleine koekenpan
Ingrediënten
- 400-500 gr aardappelen geschild
- 250 gr boerenkool gesneden (zak)
- 125 gr spekjes (helft van duopak)
- rookworst
- scheut azijn
- peper
- zout, niet teveel want spekjes bevatten al zout
- zuur zoals piccalilly, zilveruitjes en augurk
Bereiding
- De aardappelen kun je heel laten of in grote stukken.
- Doe wat water in een grote kookpan en doe hierin de boerenkool en de aardappelen daarbovenop. Heb je geen grote pan doe dan een deel van de boerenkool in de pan en giet er kokend heet water op zodat het slinkt en voeg daarna in stappen de rest van de boerenkool toe.
- Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten koken tot de boerenkool en de aardappelen beide gaar zijn. Let op dat er voldoende water in de pan zit, eventueel heet water bijvullen vanuit de waterkoker.
- Bak de spekjes goed uit, begin met hoog vuur tot het vocht is verdwenen, verder op laag vuur ongeveer 30 minuten bakken met af en toe omscheppen.
- Snij de rookworst in kleine plakjes.
- Haal de pan van het vuur, giet eventueel overtollig water in een beker.
- Doe een flinke scheut azijn in de pan, voeg peper en zout naar smaak toe en pureer. Voeg eventueel wat kookvocht, dat afgegoten is, toe als dat nodig is.
- Doe de spekjes erbij in de pan en probeer niet al het bakvet mee te nemen. Roer de spekjes door de stamppot.
- Doe als laatste de plakjes rookworst erbij en roer door. Laat de stamppot nog even op heel laag vuur met de deksel op de pan staan tot de rookworst ook warm is.
- Serveer met zuur garnering zoals piccalilly, zilveruitjes en augurk.
Extra Info / Tips
Tip: vervang in stamppotten 25%-50% van de aardappelen door pastinaak, lekker!
Wil je er jus bij? Maak zelf jus zonder vlees.