Couscous met groente en witte vis

>

voor 2 personen, 25 min, wokpan, koekenpan of hapjespan

Ingrediënten

  • 100-150 gr couscous
  • 400 gr gesneden groente:
    • 1 ui gesneden in halve ringen, bakje champignons gesneden, 1 rode paprika in stukjes
    • of gesneden ui, gesneden prei en wortelen in stukjes of dunne plakjes
    • of 400 Italiaanse groentemix
  • 250-300 gr witte vis zonder huid zoals kabeljauwfilet, scholfilet, pangasiusfilet, talapiafilet
  • zonnebloemolie
  • boter
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • currysaus
  • 150-200 ml kokend heet water (waterkoker)
  • bloem
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Doe een beetje zonnebloemolie in een wokpan en bak hierin de ui tot het glazig is. Doe de knoflook erbij en de champignons en paprika en bak nog 15 minuten door tot alles gaar is.
  2. Maak in het midden van de pan ruimte vrij en doe de couscous daarin. Overgiet de couscous met het gekookte water en zorg al roerend dat de couscous voldoende vocht op kan nemen. Eventueel wat extra water. Blijf voldoende roeren zodat de couscous niet klontert.
  3. Dep de vis droog met keukenpapier. De vis kruiden met peper en zout. Verdeel wat bloem op een bord en wentel de vis helemaal door de bloem zodat de vis rondom in de bloem zit. Laat een beetje boter heet worden in een koekenpan en bak hierin de vis gaar, ongeveer 3/4 minuten de ene kant en 2/3 minuten de andere kant, 1 keer draaien dus. Draai de vis als aan de zijkanten de vis ook aan de bovenzijde gaar begint te worden. Na het draaien kan het vuur al iets lager.
  4. Haal de vis uit de pan en leg even op een bord. Doe de currysaus in de pan met eventueel een beetje heet water en roer goed door. Als het warm is de vis er weer bij doen. Nog even doorwarmen en dan opscheppen met lekker veel van de currysaus erbij.

Extra Info / Tips

Tip: vis kun je ook bakken zonder eerst te bloemen.
Tip: geen zin in currysaus? Groente/Couscous gewoon lekker kruiden met wat je wilt, bijvoorbeeld cayennepeper, paprikapoeder en/of kurkuma. Mirin en sojasaus erbij is ook lekker. Als het te droog wordt gewoon een beetje water erbij. En de vis minuutje of 2 langer laten garen in de pan op laag vuur.
Tip: de currysaus net gemaakt en heel warm? Gewoon over de vis gieten na het draaien van de vis. Zet het vuur laag of uit of van het vuur af en 1-2 minuten laten nagaren.
Tip: je kunt de currysaus ook pas op het bord over de vis en/of groente doen.
Tip: Maak de currysaus in een pan waar ook de vis in past. Als de saus kookt of bijna kookt leg dan de vis in de saus en laat het gaar worden in ongeveer 8 minuten, halverwege even draaien.
Twist: honing-mosterdsaus in plaats van currysaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.