Bierborstelbroodjes
30 min werktijd – 25 min oven – lange rusttijd, grote kom of kookpan, bakplaat
Stevige voedzame mini broodjes.
Zoek een thuisbrouwer voor de bierborstel.
Ingrediënten
- 1560 gr tarwe volkorenmeel van de molenaar
- 240 gr bierborstel nat en fijngemalen met de blender
- 200 gr havermout
- 20 gr instant gist
- 30 gr zout
- ongeveer 1700 ml koud water
Deeg maken
- Neem een grote pan om het deeg in te maken.
- Doe eerst het zout in de pan met 1,5 liter water, goed roeren tot het zout is opgelost.
- Dan de bierborstel en havermout erbij en een deel van de bloem. Maak er een papje van, gebruik eerst een lepel.
- Vervolgens de gist erbij en goed mengen.
- Dan de rest van de bloem toevoegen, goed mengen en indien nodig meer water erbij totdat je een deeg hebt.
- Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
- Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
- Doe het deeg terug in de pan of in een kom, dek het af met folie en zet het een nachtje in de koelkast of koude schuur.
- Laat het deeg de volgende dag op kamertemperatuur verder rijzen tot dubbele volume.
Broodjes vormen, rijzen en bakken
- Verdeel het deeg in gelijke porties van 60-70 gram.
- Bol de stukjes deeg op en leg ze op een bakplaat, doe er een vochtige theedoek over en laat nogmaals rijzen op kamertemperatuur.
- Laat rusten en rijzen tot weer ongeveer dubbel volume.
- De oven voorverwarmen op 220 graden.
- Dan de oven in voor 25-30 minuten.
Extra Info / Tips
Het belangrijkste met deeg is dat het veel moet rusten. Ga niet te snel af op rijstijden in recepten maar kijk naar het deeg. Deeg is ook gevoelig voor de luchtvochtigheid, het mag niet uitdrogen en vandaar het afdekken. Het moet ook niet te nat zijn, want dan wordt het deeg weer te klef.
De broodjes kun je prima invriezen en later in de oven ontdooien.