Pastinaak/Aardappelpuree met spruitjes in honing-mosterdsaus

>

voor 2 personen, 40 min, kookpan, stoompan of stoommandje in kookpan, steelpannetje

Ingrediënten

  • ± 225 gr aardappelen geschild in stukken
  • ± 225 gr pastinaak geschild in stukken
  • 400-500 gr spruitjes
  • 2 gehaktballen (zie recept)
  • theelepeltje mierikswortel of nootmuskaat
  • peper/zout
  • eventueel beetje roomboter (10-20gr)
  • honing-mosterdsaus (3 tl grove mosterd, 2 tl honing, 30gr (room)boter)

Bereiding

  1. Snij de pastinaak aan stukken, ongeveer gelijk aan de aardappelen. Doe de aardappelen en pastinaak in een pan met weinig water. Laat 30 minuten koken tot het gaar is. Wel op het water letten, eventueel heet water uit de waterkoker toevoegen.
  2. Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijder losse blaadjes. Maak een kleine insnede aan de onderkant, doe de spruitjes in een ruime stoompan of stoommandje en leg het deksel erop. Stoom de spruitjes 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Laat ze schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen.
  3. Maak in een steelpan de honing-mosterdsaus. Doe boter, mosterd en honing in een steelpan op laag vuur en roer om de boter te laten smelten.
  4. Voeg de spruitjes toe en schep om tot alles goed is vermengd en goed warm is.
  5. Giet de aardappel/pastinaak af maar vang het vocht op. Voeg peper, zout en mierikswortel of nootmuskaat naar smaak toe en doe er eventueel 10-20gr roomboter bij voor meer smeuïgheid. Pureer en voeg het opgevangen kookvocht toe, zoveel als nodig is.
  6. Lekker met een gehaktbal.

Extra Info / Tips

Tip: je kunt de spruiten ook in een gewone kookpan met weinig water koken in plaats van stomen.
Twist: slavinken of vegetarische balletjes in plaats van een gehaktbal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.