Aioli
Knoflook 2 tenen
Zeezout ½ tl (beetje grove zout, bijvoorbeeld uit de molen)
Zonnebloemolie
Eventueel: eidooier 1 st en azijn of citroensap of witte balsamico 2 tl
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Neem een vijzel en doe daar de knoflooktenen en zout in. Kneus de knoflook net zolang tot er een gladde moes ontstaat. Doe er dan een klein druppeltje olie bij en kneus deze door de moes tot de olie is opgenomen. Doe dit net zolang tot je de gewenste hoeveelheid en dikte hebt, je kunt telkens iets meer olie gebruiken.
Het is echter moeilijk de gewenste binding van de saus te krijgen zodat men meestal een eidooier toevoegt en azijn. Dan kun je ook wel zonder vijzel, gebruik dan een kom en een garde en de knoflook uitpersen of fijnhakken.
Prima een week afgedekt te bewaren in de koelkast.
Tip: Neem een vers ei, de dooier is makkelijker te scheiden van het eiwit.
Tip: Bang voor (salmonella)bacteriën? Neem een vers ei zonder barsten en was deze goed aan de buitenkant voor gebruik en was je handen.