Basisinformatie

Kruiden zijn gemaakt van bladeren van planten, specerijen van andere delen zoals de wortel of de zaadjes. Beide zijn bedoeld om gerechten meer smaak te geven of andere smaken te versterken. Vaak zijn ze ook nog geneeskrachtig zoals toegedicht aan bijvoorbeeld cayennepeper en kurkuma. Reden genoeg om het te gebruiken in gerechten. Hier gaat het niet over verse kruiden maar over gedroogde kruiden, deze moeten even meekoken of bakken om de smaken af te geven maar ook weer niet te lang. Ook voor veel specerijen geldt meekoken en meebakken maar niet te lang want dan verliezen ze hun smaak weer. Lekker lang meekoken en bakken is wel van toepassing op pepers, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, kruidnagel en laurier.

Pas wel op met de hoeveelheden van gedroogde kruiden en specerijen in vergelijking met verse, de smaken zijn vrij intens en kleine hoeveelheden zijn vaak al voldoende.

De mixen kun je van tevoren in grotere hoeveelheden maken en in potjes bewaren. Maar waarom zou je? Als je weet wat er in zit en in ongeveer welke verhoudingen dan kun je de afzonderlijke ingrediënten prima toevoegen tijdens het koken. Daar komt bij dat als je een gerecht maakt waarin je ui, knoflook of gember vers gebruikt dan is het niet nodig deze in poedervorm nog eens toe te voegen. Een andere overweging is dat je specerijen die zich goed lenen om al vroeg mee te bakken, zoals cayennepeper en paprikapoeder, eerder kunt toevoegen en de meeste kruiden beter wat later kunt toevoegen. Bedenk ook dat elke fabrikant zijn eigen versie van een mix heeft en dat je dus best een eigen draai aan de verhoudingen mag geven. Uiteindelijk gaat het om de smaken. Als in een recept chilipoeder staat kun je dit ook vervangen door paprikapoeder en cayennepeper, niks mis mee. Als je niet weet hoe iets smaakt, proef het dan. Zo kom je er ook achter dat je van cayennepeper echt niet veel moet gebruiken.

Het nadeel van het kopen van mixen is dat fabrikanten er vaak spullen in doen die je eigenlijk niet wilt zoals suikers, want dat slaat nergens op. Ook veel zout is onzin want dat kun je zelf wel toevoegen als je dat wilt. Dus ga aan de slag en voeg enkelvoudige kruiden en specerijen toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.