Olie en Azijn
De basisvoorraad in mijn keuken:
olijfolie extra vergine
zonnebloemolie
witte azijn
balsamico azijn
mirin (rijstwijn)
Eventueel uit te breiden met:
arachideolie
kokosolie
sesamolie
Bakken op hoge temperaturen doe je niet met olijfolie omdat het verbrandt. Bakken op hoge temperaturen kan wel met zonnebloemolie of arachideolie. De olijfolie extra vergine (eerste persing en betere kwaliteit) gebruik je voor salades en sauzen en over de pizza na het bakken of om smaakvol te bakken op lagere temperaturen.
Gekruide olijfolie: Doe in een steelpan een paar eetlepels olijfolie extra vergine en laat warm worden. Voeg ruim knoflook en pepers toe. Dit kan verse in stukken zijn met peperkorrels, maar ook knoflookpoeder en zwarte peper is mogelijk. Laat goed warm worden zodat de smaken loskomen. Laat afkoelen en giet over in een flesje, voeg extra olijfolie toe tot gewenste hoeveelheid en/of smaak.