Rogge-Tarwe volkorenbrood

>

neem de tijd, kookpan of kom, kleine brood- of cakevorm

Een uitdaging, een (bijna) volkorenbrood maken van rogge en tarwe. Dit recept gaat uit van het mengen van de ingrediënten en zonder verder te kneden direct in de broodvorm te leggen. Een nachtje laten rusten op een koele plek en dan de volgende dag op temperatuur laten komen en afbakken. Vanwege de rogge en de lage glutenvorming zal het een compact brood zijn.
Haal het meel zo mogelijk bij de molenaar, molensteen gemalen.

Ingrediënten

  • 250 gr volkoren roggemeel
  • 150 gr tarwebloem
  • 100 gr volkoren tarwemeel
  • 300-325 gr koud water
  • 7 gr zout (= ½ el)
  • 10 gram instant gist van Bruggeman (= 1 el) of 1 zakje desem en gist van Bruggeman

Bereiding

  1. Wrijf de bakvorm in met olie en/of doe er bakpapier in. Ik doe beide in een broodvorm van 23cm.
  2. Neem een kom of kookpan en doe hierin 300 gr water en het zout, meng met een lepel tot het zout is opgelost.
  3. Doe de tarwebloem erbij en meng tot een papje en meng dan de gist erdoor.
  4. Meng vervolgens het volkorentarwemeel erbij en dan het roggemeel. Goed mengen met de lepel en daarna met de handen.
  5. Eventueel iets water bijmengen, het mag een nat deeg worden.
  6. Maak een vorm het deeg dat ongeveer past in de bakvorm en leg het vervolgens daar in. Verdeel het deeg verder met de lepel in de bakvorm.
  7. Pak de bakvorm in met keukenpapier of in een plastic zak en zet het een nacht in een koude schuur of koelkast.
  8. Laat de volgende dag het deeg op kamertemperatuur komen, eventueel in de oven die een heel klein beetje is verwarmd.
  9. Verwarm de oven voor op 200°C.
  10. Als het deeg ongeveer 50% is gerezen kan de bakvorm uit de folie of plastic gehaald worden.
  11. Bak het brood 55 minuten op 190°C .
  12. Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  13. Snij het brood in dunne plakjes.

Extra Info / Tips

Neem vooral de tijd. Het rijzen laat zich niet in een tijd vangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.