Groentetaart

voor 2 personen, 30 min plus 30 min baktijd, roerbak/koekenpan, bakvorm 24-28 cm of ovenschaal 20x30cm

Basisrecept voor een hartige taart zonder deeg met een bakvorm tot 28cm doorsnee of een ovenschaal van metaal van ongeveer 20 x 30 cm.
Bepaal zelf welke groente je gebruikt voor de groentetaart. Probeer groenten waar veel vocht vanaf komt te mijden of anders iets meer bloem toevoegen. Ei en bloem moet ervoor zorgen dat de taart ook een beetje stevig is en als taart te snijden is.

Ingrediënten

  • basisvulling:
    • 3 eieren
    • 15 gr bloem
    • 125 gr ricotta
    • met water aanvullen tot totaal van 400 ml
    • veel peper en zout naar smaak
  • groenten:
    • Totaal ongeveer 700 gr met ongeveer gelijk volume van:
      • wortel in blokjes
      • courgette in blokjes
      • paprika in blokjes
      • aardappel in blokjes
    • Varieer eventueel met de volgende groenten:
      • aubergine in blokjes
      • prei gesneden in halve ringen
      • venkel in kleine blokjes (niet teveel – smaak gaat overheersen)
      • broccoli in kleine roosjes snijden
      • champignons gesneden
      • bleekselderij gesneden
      • aspergetips heel of halveren
    • Eventuele smaakmakers:
      • 1-3 knoflooktenen fijngehakt
      • 2 cm² gember fijngehakt
  • kruiden:
    • eventueel kerrie door de groente en/of in de basisvulling
    • eventueel geraspte kaas (kan als laatste over de groentetaart en/of mengen door de basisvulling)

Bereiding

  1. Maak de basisvulling: doe alle ingrediënten voor de basisvulling in een maatbeker en meng goed door met een vork of garde.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden, indien mogelijk met onder en bovenwarmte.
  3. Vet een ovenschaal lichtjes in.
  4. Neem een wokpan of koekenpan en bak in een beetje olijfolie de groenten op matig tot hoog vuur. Voeg de groenten toe naar de duur van garing. Begin met de aardappelen, voeg dan de wortel al snel toe. Na 5 minuten de courgette erbij en vervolgens weer na 5 minuten de paprika. Eventueel wat kerrie toevoegen.
  5. Nog even goed doorbakken tot het meeste vocht verdwenen is en dan van het vuur halen.
  6. Hartige taart opmaken:
    1. Doe het groentemengsel in de ovenschaal, verdeel het over de bodem.
    2. Vervolgens de basisvulling verdelen in de ovenschaal.
    3. Eventueel (de rest van de) geraspte kaas erover verdelen.
  7. Midden in de oven zetten en ongeveer 30 minuten bakken op 180 graden tot de bovenkant begint te kleuren.

Extra Info / Tips

Varieer met de vulling, wees creatief. Zorg er wel voor dat het groente/vlees mengsel voorgegaard is en niet te nat is.
Ook lekker is een taart met knoflook, prei, aardappel, pastinaak en wortel, uitgebakken spekjes, kerrie en geraspte kaas.

Als maaltijd ook heerlijke met brood en dip erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.