Marinade – vlees marineren

>

Een marinade maak je van specerijen, kruiden, andere smaakmakers en een zuur zoals (balsamico)azijn, citroensap, wijn, port, etc.. Door het zuur wordt het vlees mals.

Gebruik bakjes die afgesloten kunnen worden (deksel of folie) en in de koelkast gezet kunnen worden.

Doe de ingrediënten per marinade in een bakje en roer goed door en proef. Maak voldoende hoeveelheid zodat het vlees rondom goed in de marinade zit door het in te wrijven of door de marinade te draaien. Het vlees later af en toe nog een keer omdraaien of met een lepel de marinade op het vlees brengen.

Laat het vlees minimaal 2 uur in de koelkast staan, een dag van tevoren is misschien nog beter, zeker voor rundvlees.

Marinades voor ongeveer 300 gr vlees:

Kip en Varken

Balsamicoazijn 1 el
Ketchup 2 el
Knoflook 2 tenen fijngehakt
Rozemarijn ½ el
Paprikapoeder 1 tl
Olijfolie 3 el
Zout en peper

Kip en Varken

Ketjap 3 el
Port 3 el
Knoflook 2 tenen fijngehakt
Tandoorikruiden 2 tl

Kip en Varken

Barbecuesaus

Kip

Balsamicoazijn 1 el
Water 5 el
Peterselie 1 tl
Tijm 1 tl
Oregano 1 tl
Basilicum 1tl

Varken en Rund

(Balsamico)Azijn 1 el
Water 5 el
Laurierblad 2 st verkruimeld
Tijm 2 tl
Peperkorrels 1 tl gekneusd

Rund

Rode wijn 100 ml
Knoflook 2 tenen fijngehakt
Laurierblad 2 st verkruimeld
Tijm 1 tl
Suiker of honing 1 tl

Leave a Reply

Your email address will not be published.