Marinade – vlees marineren
Een marinade maak je van specerijen, kruiden, andere smaakmakers en een zuur zoals (balsamico)azijn, citroensap, wijn, port, etc.. Door het zuur wordt het vlees mals.
Gebruik bakjes die afgesloten kunnen worden (deksel of folie) en in de koelkast gezet kunnen worden.
Doe de ingrediënten per marinade in een bakje en roer goed door en proef. Maak voldoende hoeveelheid zodat het vlees rondom goed in de marinade zit door het in te wrijven of door de marinade te draaien. Het vlees later af en toe nog een keer omdraaien of met een lepel de marinade op het vlees brengen.
Laat het vlees minimaal 2 uur in de koelkast staan, een dag van tevoren is misschien nog beter, zeker voor rundvlees.
Marinades voor ongeveer 300 gr vlees:
Kip en Varken
Balsamicoazijn 1 el |
Kip en Varken
Ketjap 3 el |
Kip en Varken |
Kip
Balsamicoazijn 1 el |
Varken en Rund
(Balsamico)Azijn 1 el |
Rund
Rode wijn 100 ml |