Tips & Tricks
Verse groente
Vers gesneden groenten zijn lekkerder dan de voorgesneden zakken uit de supermarkt. Probeer ook eens een natuurvoedingswinkel in de buurt die de groente geleverd krijgt van lokale telers, een eerlijk biologisch product voor, heel vaak, lagere prijzen dan in de supermarkt.
Leer hoeveelheden te ontdekken want je hebt natuurlijk snijafval. 1 Middelgrote ui is ongeveer 100 gr gesneden ui, 1 paprika is ongeveer 130 gr gesneden paprika, 1 prei is ongeveer 100 gr en 1 flinke wortel of kleine winterpeen is ook ongeveer 100 gr.
Kamertemperatuur
Laat ingrediënten (behalve vis) op kamertemperatuur komen, haal het 20-40 minuten voor je begint uit de koelkast.
Dun schillen
Probeer aardappelen en penen dun te schillen, veel voedingsstoffen zitten net onder de schil.
Koken met weinig water
Aardappels en groenten kook ik graag met weinig water en is bedoeld om geen vocht weg te gooien die vol voedingsstoffen zit. Het koken zelf duurt misschien heel ietsje langer (het is half stomen) maar je wordt beloond met lekkerder smaken. Toevoegen van zout is niet nodig.
Als er nog teveel vocht in de pan zit kun je de laatste minuten de deksel eraf halen zodat het wat inkookt. Of dat juist niet als je kookvocht kunt gebruiken in een jus. In elk geval kookvocht niet meteen weggooien maar opvangen in een beker. Dan kun je het later altijd nog toevoegen als de puree of stamppot te droog is.
Lekkere aardappelpuree en stamppot
Maak aardappelpuree vooral zelf en vervang een deel van het gevraagde gewicht in pastinaak en/of knolselderij of een andere knol zoals venkel. Veel smaakvoller en gezonder.
Melk of boter in een puree of stamppot? Ik zeg: onnodig, de meesten denken daar anders over, misschien ook omdat veel recepten dat aangeven. Wil je het toch romiger, doe er dan olijfolie bij of roomboter.
Pasta koken
Kook je pasta dan is het verstandig een beetje kookvocht op te vangen want als blijkt dat de pasta na het mengen met groenten, saus of room teveel klontert en aan elkaar gaat zitten dan doet het toevoegen van wat kookvocht wonderen en wordt alles weer lekker smeuïg.
Bakken/wokken
Als je groenten gaat bakken in een wokpan of koekenpan en je hebt ook ui dan is het lekker om hiermee te beginnen. Even fruiten tot het glazig is, eventueel fijngesneden knoflook en/of stukje fijngesneden gember erbij. De andere groenten 5 minuten later toevoegen.
Bakken en wokken op heel hoge temperaturen doe je in de zonnebloemolie of arachideolie, die kunnen tegen hoge baktemperaturen. Een goed stuk vlees bak je liefst in roomboter met een scheutje olijfolie. Verder kun je prima en gezond bakken in alleen olijfolie extra vergine. Speciale wokolie is niet nodig. Smaakmakers kun je zelf wel toevoegen. Bak alles bijna beetgaar en dan kun je bijvoorbeeld cayennepeper en paprikapoeder toevoegen en even meebakken. Maar dat kan ook komijnpoeder, korianderpoeder en kurkuma zijn. Daarna het vuur lager en even rustig na laten garen. Je kunt nu ook mirin (rijstwijn) en/of sojasaus/ketjap/chilisaus toevoegen en mee laten koken/bakken tot alles gaar genoeg is. Leef je uit en probeer.
Jus maken
Ben je vlees aan het bakken en wil je ook een lekkere jus dan kun je als het vlees al (bijna) gaar is en voor het toevoegen van water plaats maken in de pan (vlees even naar de kanten), een lepel bloem 3-4 minuten mee laten bakken en dan water toevoegen tot een jus roeren en smaakmakers gebruiken zoals ketjap, mosterd, worcestersaus, stroop, peper, zout, etc..