Allergenen
Gluten intolerantie (coeliakie):
Vervang bloem door aardappelmeel (gelijke hoeveelheid) of maizena (helft van de hoeveelheid). Als het gaat om tarweallergie, wat ook voorkomt, dan is misschien het gebruik van speltbloem een optie. Gebruik glutenvrije pasta’s, lasagnevellen, couscous en paneermeel. Paneermeel is ook wel te vervangen door aardappelmeel of maizena.
Gluten intolerantie is heftig, check dus altijd de ingrediëntenlijst. Zelfs in ham en mayonaise kan tarwe zitten.
Lactose intolerantie:
Meestal gaat het niet om volledige intolerantie maar gevoeligheid voor een bepaalde hoeveelheid lactose. In z’n algemeenheid, gebruik geen melkproducten of producten die melk bevatten. De grote boosdoener is melkpoeder en alle producten waarin melkpoeder verwerkt is omdat daar extreem veel lactose in zit. Veel lactose is funest voor de darmen van een niet zuigeling omdat het niet of beperkt afgebroken kan worden. Vaak levert het gebruik van producten bereid van verse melk, dus verse room en roomboter bereid van verse melk, geen probleem op bij lactose intolerantie (in vet zit geen lactose). Parmezaanse kaas en (jong)belegen en oude kaas bevatten normaal geen lactose. Gebruik deze kazen in de recepten. Jonge kaas kan een kleine hoeveelheid lactose bevatten. Overigens kun je in de meeste recepten melk gewoon vervangen door water, ook bij pannenkoeken maken (tip: gewoon bloem in plaats van pannenkoekenmix).
De recepten in dit boekje bevatten geen lactose als je je houdt aan de regels voor kaas.
Als het gaat om koemelkallergie is het duidelijk: geen koemelk en geen producten waar koemelk in verwerkt is.
Heb je aanvullende info? Neem contact op!!!