Stamppot andijvie

>

voor 2 personen, 45 min, kookpan, koekenpan of braadpan, kleine koekenpan

Ingrediënten

  • 400-500 gr aardappelen geschild
  • 200 gr fijngesneden andijvie (zak)
  • 1 ui gesnipperd
  • 125 gr gerookte spekjes (helft van duopak)
  • 2 saucijzen (rund of varken)
  • kerriepoeder (of cayennepeper, kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder)
  • peper
  • zout, niet teveel want spekjes bevatten al zout

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in weinig water in ongeveer 30 minuten gaar. Let op dat de pan niet droog kookt, voeg eventueel heet water uit de waterkoker toe.
  2. Bak de spekjes samen met de gesnipperde ui ongeveer 30 minuten, begin op hoog vuur tot het vocht verdampt is en laat verder op laag vuur verder bakken, met af en toe omscheppen.
  3. Bak de saucijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg op het einde heet water toe uit de waterkoker of overtollig kookvocht van de aardappelen en roer door voor een lekkere jus. Voeg voor de smaak eventueel een scheut ketjap toe aan de jus. Andere smaakmakers kunnen ook zoals: worcestersaus, mosterd, het meekoken van laurierblaadjes en een paar kruidnagels in een theezeefje (dan haal je ze er zo weer uit).
  4. Giet eventueel overtollig water uit de pan met aardappelen en vang deze op in een beker.
  5. Pureer de aardappelen.
  6. Voeg de specerijen naar smaak toe en roer goed door.
  7. Doe vervolgens de spekjes en ui erbij. Roer weer goed door.
  8. Voeg de andijvie in delen toe en blijf goed omscheppen. Als de stamppot te nat is, deze op laag vuur zonder deksel opzetten en af en toe roeren. Als het te droog is, wat van het opgevangen kookvocht weer toevoegen, of heet water uit de waterkoker toevoegen.
  9. Laat even staan op laag vuur, zodat de andijvie goed is mee gewarmd.

Extra Info / Tips

Tip: vervang in stamppotten 25%-50% van de aardappelen door pastinaak, lekker!
Tip: je kunt de kerrie ook een paar minuutjes meebakken met de spekjes.
Twist: vervang andijvie door raapstelen.
Twist: wat geraspte kaas door de stamppot mengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.