Asperges met ham, ei en tagliatelle

>

voor 2 personen, 30 min, eventueel langere voorbereiding grote kookpan, kleine kookpan, steelpan

Een klassiek aspergegerecht maar dan met tagliatelle in plaats van gekookte aardappel.

Ingrediënten

 • 8-10 asperges
 • 100-150 gr tagliatelle / lintpasta / eipasta
 • 150-200 gr gekookte beenham of andere ham of hele beenham (naturel) zelf koken
 • 4 eieren
 • botersaus (20 gr boter of wat extra, 20 gr bloem, 1-2 tl kruidenbouillon poeder of stukje van bouillonblokje, peper, zout – maak dubbele saus als je ook aspergesoep gaat maken.

Bereiding

 1. Als je zelf de beenham kookt, koop zo’n hele beenham die geseald in een omverpakking verkocht wordt. Haal die omverpakking eraf maar laat de ham zitten in de gesealde verpakking. Kook de ham ruim onder water tegen kookpunt aan (net of net niet borrelen van het water) ongeveer 1,5-2 uur. Daarna uit de verpakking halen en in plakken snijden zoveel je wilt, wat overblijft wordt morgen beenham, besmeren met mosterd, uit de oven. Of anders in de aspergesoep.
 2. Kook je de ham 1-2 dagen van tevoren laat het dan 30 minuten afkoelen in de verpakking, haal het er dan uit en laat verder afkoelen en bewaar in de koelkast.
 3. Zet de asperges een half uurtje voordat je begint in koud water zodat ze water op kunnen nemen en wat zachter worden.
 4. Schil de asperges met een dunschiller of kaasschaaf vanaf de kop naar beneden rondom 1 keer en het onderste deel misschien nog een keer. Het houterige moet eraf. Vervolgens van de onderkant 2 cm afsnijden, dit is vaak houterig en uitgedroogd. Bewaar de schillen en de afgesneden onderkanten.
 5. Maak in een steelpannetje botersaus van ongeveer 20gr boter en 20 gram bloem. Maak een dubbele hoeveelheid en zonder de extra boter in het recept als je ook aspergesoep maakt, saus gaat ook in de soep en extra boter maakt het misschien te vettig.
 6. Doe de 4 eieren in een kookpannetje met koud water zodat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat ze vervolgens 6-7 minuten rustig doorkoken. Haal ze uit de pan en laat ze schrikken in koud water zodat ze niet verder garen. Pel ze net voor het serveren.
 7. Neem een kleine kookpan en kook hierin de lintpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 8. Neem een grote kookpan met voldoende water en doe hierin de asperges. Breng aan de kook en laat rustig doorkoken tot ze beetgaar zijn. Dit duurt ongeveer 6-9 minuten afhankelijk van de dikte van de asperges. Prik met een vork in het onderste deel, als dat makkelijk gaat en als de asperge een beetje kromt als je het optilt, dan is het gaar. Haal ze uit de pan en laat eventueel uitlekken opgerold in een theedoek anders heb je veel water op je bord. Gebruik de pan met kookvocht voor de soep.
 9. Maak het bord op: de asperges naast elkaar, de ham er naast opgerold of gevouwen, eitjes halveren en erbij doen, de lintpasta ernaast en overgiet met de saus waar je wilt.

Extra Info / Tips

Tip: kijk hier om het recept van de aspergesoep te bekijken.
Tip: de pasta kun je natuurlijk ook vervangen door gekookte aardappelen.
Tip: in plaats van de botersaus kun je ook groentesaus of bechamelsaus maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.