Pizza

voor 2 personen, 60 min werktijd – lange rusttijd, middelgrote kookpan, bakplaat

Ingrediënten

  • 250 gr bloem (het liefst van de molenaar)
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl instant gist (overgebleven gist afgesloten in de koelkast bewaren)
  • ½ tl zout (mag niet direct in aanraking komen met gist)
  • 135 ml koud water (rijzen in koelkast dag ervoor) of lauwwarm water (rijzen kamertemperatuur)
  • (100 gr) pizzasaus zelf maken (wat over is kan in een pasta)
  • 150 gr geraspte kaas
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 prei
  • coburger ham
  • eventueel verse knoflook en verse peper in kleine stukjes
  • eventueel Italiaanse kruiden

Voorbereiding

  1. Neem een middelgrote pan om het deeg in te maken.
  2. Doe eerst het zout in de pan, daarna de bloem, gist in een klein kuiltje in de bloem. Dan beetje water in dat kuiltje bij de gist en even rustig de gist met de bloem mengen met het water tot een papje. Dan de rest van het water en de olijfolie erbij. Meng eerst met een lepel alles zo goed mogelijk door, en meng daarna verder met de handen.
  3. Als alles gemengd is, en alle bloem is opgenomen, haal je het uit de pan en kneed je het deeg ongeveer 5-10 minuten.
  4. Doe het deeg terug in de pan, doe er een vochtige theedoek overheen en laat het op een warme plek rijzen tot het dubbele volume. Is het deeg niet voor vandaag, wikkel het dan in vershoudfolie, en bewaar het in de koelkast.
  5. Maak de pizzasaus, 100gr is voldoende voor 2 pizza’s.
  6. Groenten schoonmaken en snijden, liefst zo dun mogelijk.

We gaan beginnen

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur of de maximale temperatuur van het bakpapier.
  2. Als je een hele bakplaat pizza wilt maken, dan rol je het deeg uit op het keukenblad, tot ongeveer de grootte van de bakplaat. Leg bakpapier in de bakplaat en verplaats het deeg van het keukenblad naar de bakplaat, eventueel nog wat bijwerken tot alles bedekt is.
  3. Wil je 2 pizza’s, dan het deeg in 2 stukken verdelen, en een deel uitrollen tot een ronde vorm en op de bakplaat leggen. (Het andere stuk deeg kun je later uitrollen en apart op het bakpapier leggen. Deze pizza niet te vroeg voorbereiden want al het vocht trekt teveel in het deeg.)
  4. Eerst de saus verdelen over het deeg. Niet teveel saus gebruiken want dat trekt in het deeg. Dan eventueel de Italiaanse kruiden, verse knoflook en peper.
  5. Dan de geraspte kaas erover.
  6. Daarna andere ingrediënten toevoegen naar wens.
  7. Doe de bakplaat onder in de oven, en bak de pizza ongeveer 15-25 minuten.
  8. Haal de pizza eruit, even laten afkoelen.
  9. Eventueel licht besprenkelen met (gekruide)olijfolie.
  10. In stukken snijden en uit de hand eten.

Extra Info / Tips

Leef je uit met andere groenten en vleeswaren.
De overgebleven saus, kaas, groenten en vlees kunnen morgen in de pasta.
Deeg is prima te bewaren in de vriezer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.